D’on surt l’energia de les accions de Monster?

Wall Street ha comprat la història de les begudes i ha transformat enèrgicament el valor de les accions de Monster Beverage en els últims cinc anys. La promesa de l’entrada amb força al mercat xinès, la introducció de nous productes, les últimes mogudes del sector de les begudes i l’associació amb Coca-Cola, són alguns dels factors que haurien influït en aquesta revalorització de les seves accions, i que Citron Research no compra.

La pàgina d’anàlisis baixistes (i sensacionalistes) Citron torna a la càrrega amb “The Montser Created by Wall Street”. Després de desmuntar l’esquema de l’empresa farmacèutica Valeant, aquesta vegada l’objectiu és Monster, la marca de begudes energètiques, conegut amb l’estrident logo de color verd i negre.

Una ullada ràpida al gràfic de la companyia demostra que els accionistes primerencs s’haurien embutxacat una rendibilitat d’un 500%, els últims anys, i la tendència segueix a l’alça:

Gràfica Accions Monster

Montser es mou en un sector on, principalment, la marca i les economies d’escala juguen al seu favor. No hi ha cap més avantatge competitiu on sostenir aquest negoci a llarg termini. El marge de vendre una beguda en un mercat ple de noves marques és molt petit, i només l’expansió comercial pot compensar aquesta debilitat.

L’antiga Hansen’s Natural va apostar per aquesta expansió amb el seu canvi de nom per Monster Beverage, el 2012. Aquell mateix any les seves accions s’incorporaven a la borsa, en el Nasdaq. Des de llavors, els ingressos de la companyia van créixer un 90% i, com de costum, Wall Street va entusiasmar-se amb la seva evolució, demanant sempre més i més.

Segons Citron, aquesta sobrevaloració es tradueix actualment en un Valor d’Empresa per Ingressos de 9,4 vegades. Mentre que la mitjana del mercat (calculada a partir de Coca-Cola, Dr. Pepper, Green Mountain Coffee i PepsiCo) només és de 3,3:

Montser Comparables

Utilitzant l’adquisició corporativa de Green Mountain Coffee com a referent, els analistes de Citron valoren les accions de Monster a 80 dòlars, un 30% per sota de la capitalització actual de mercat.

Tot i així, les comparacions són complicades, degut a les característiques particulars de Monster. El seu negoci es desenvolupa només en el segment de les begudes energètiques i afruitades, al contrari que altres competidors, com PepsiCo, que s’han diversificat a través del sector alimentari amb la marca de patates Lay’s. O Green Mountain Coffee, que va desenvolupar les màquines de cafè Keurig.

Pot Monster superar les expectatives, amb aquestes xifres?

Probablement, els inversors estan buscant la nova Coca-Cola. Al cap i a la fi, la fàbrica de la fórmula secreta no només és un referent pels productors de begudes, sinó també per qualsevol empresa que vulgui desenvolupar una marca, expandir-se a través del territori, establir relacions amb els seus proveïdors…

Justament, l’associació formada amb Coca-Cola, anunciada l’any 2015, no va transformar a Monster, però si que va explosionar les fantasies del parquet (i va sumar immediatament 25 dòlars a les seves accions).

   
La inversió de Coca-Cola a Monster

El mes de juny de 2015, Coca-Cola Company va anunciar l’adquisició d’una participació d’un 16,7% del capital de Monster. A través d’un partnership, l’empresa d’Atlanta va passar  a ocupar-se de la distribució i comercialització dels productes no energètics de la segona. Això va representar l’entrada en el catàleg de begudes de Coca-Cola de Hansen’s Natural Sodas, Peace Tea, Hubert’s Lemonade i Hansen’s Juice Products.

Per altra banda, fruit del mateix tracte, Montser Beverage va incorporar tota la secció de begudes energètiques de Coca-Cola a la seva llista de productes. A partir d’aquell moment, era la responsable de les marques més “vitamíniques” del mercat: NOS, Full Throttle, Burn, Mother, BU, Gladiator, Samurai, Nalu, BPM, Play i Power Play.

L’associació va distribuir l’estructura de les dues empreses de la següent manera:

Monster_CocaCola

El mercat va aplaudir la notícia. Fins i tot es podria dir que va interpretar la operació com un primer pas cap a l’adquisició de MonsterCitron, en canvi, capgira radicalment aquesta idea. En el document explica que mitjançant aquest partnership Coca-Cola s’allunya de la imatge negativa que tenen les begudes energètiques i és una via de transferir el risc.

Per això, la gran multinacional està renunciant a un segment de negoci que, als Estats Units, està seguit minuciosament pel govern i les agències de regulació. A més, en els últims anys, s’ha confirmat que els seus productes han provocat danys a la salut dels seus consumidors, sobretot els adolescents, el públic objectiu.

Monster s’enfronta a vàries amenaces, pel producte que comercialitza: El govern nord americà pot moure els fils i donar més poders a l’agencia de regulació d’aliments i begudes (la FDA) perquè els pugui controlar de prop. Per altra banda podria limitar l’edat legal de consum. Això, per a Monster, suposaria perdre la major quota de mercat, ja que les campanyes més agressives de màrqueting estan adreçades als adolescents.

Per això, Coca-Cola prefereix ser la bandera i marca de l’esperit de Nadal, la sensació de viure i la felicitat. Amb la venda d’aigua natural fins a la Fanta. Per què hauria d’embolicar-se amb els més punks del seu mercat?

 

This post is also available in: Castellà

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Copyright © 2014. Created by Meks. Powered by WordPress.