Kalobios, la última especulació de Martin Shkreli

L’aventura de l’empresa Kalobios va durar un mes, aproximadament. En un període concentrat de temps, el seus accionistes van viure el frenesí de l’especulació d’un penny stock del sector farmacèutic. Des de l’entrada de Martin Shkreli a l’executiu, multiplicant el valor de l’acció per 25, fins que la companyia es va acollir al chapter 11 de concurs de creditors, l’emoció no es va aturar.

Kalobios Pharmaceuticals, Inc. és una empresa farmacèutica que havia donat poques sorpreses a la borsa des de la seva incorporació, l’any 2013. Llistada en el Nasdaq, el seu valor de mercat s’havia anat apagant, la seva cotització no cridava l’atenció i amb prou feines hi havia negociació dels seus títols.

L’evolució del negoci de Kalobios tampoc era brillant. L’empresa desenvolupa teràpies monoclonals per a malalties rares. Des de la seva creació no ha registrat mai beneficis i l’últim exercici sencer publicat, l’any 2014, va perdre 38 milions de dòlars. Durant aquest mateix any, les seves accions van caure un 89,25%.

Seguint l’evolució d’aquestes dades, la previsió indicava que el nom de l’empresa estava destinada a passar a l’oblit de Wall Street. Això va canviar el 18 de novembre de 2015 quan, en un dia, el preu de les accions de la companyia van registrar un increment d’un 26,16%, dels 1,6 dòlars als 2,17 dòlars.

Cotització de Kalobios

Un dia després d’aquesta operació desconcertant, Kalobios comunicava l’entrada d’un grup inversor liderat per Martin Shkreli. Segons el document, l’enfant terrible de la biotecnologia, adquiria un 70% de les accions disponibles al mercat, a través de la injecció de 3 milions de dòlars en efectiu i 10 milions de dòlars de garantia. Shkreli es va nombrar conseller executiu, a més de membre del consell d’administració, de Kalobios.

Aquest moviment de cadires en aquesta petita empresa, fins aleshores capitalitzada per 4 milions de dòlars, assignava els poders de decisió en Shkreli, també fundador i conseller executiu de Turing Pharmaceutical AG i gestor de diferents hedge funds.

Amb 32 anys, Martin Shkreli és conegut per la premsa com l’home més odiat del món. La seva activitat professional s’ha desenvolupat entre la gestió d’actius financers i el control de petites empreses de biotecnologia. La Comissió del Mercat de Valors dels Estats Units, juntament amb el FBI, li segueix la pista des de l’any 2011, quan es creia que Shkreli va utilitzar la sortida a la borsa de l’empresa Retrophin per desviar fons al seu hedge fund.

Obligat a dimitir d’aquesta companyia, Shkreli va passar a la fama el setembre de 2015. Aquest any, al capdavant de Turing Pharmaceuticals, va decidir incrementar un 5000% el preu del Daraprim, un fàrmac per tractar la toxoplasmosis. A més de prendre aquesta impopular decisió, el seu comportament públic davant els mitjans de comunicació i les xarxes socials li va fer guanyar el títol de “persona més odiada del món”.

Malgrat aquest adjectiu, els inversors de Kalobios deurien respirar el dia que va entrar Shkreli a les seves vides. Una injecció de capital en aquesta empresa a punt de la liquidació els donava confiança i un a mica més de temps de vida. A més de multiplicar per 25 el preu de les accions.

Però la tranquil·litat va durar fins el 17 de desembre, quan el FBI va arrestar a Shkreli, acusat finalment de frau. Aquest hauria utilitzat successivament les seves inversions en diferents negocis per compensar les pèrdues en el seus hedge funds. Es tractava d’un sistema piramidal. L’esquema de Ponzi servia per compensar els inversors dels seus fons, a través dels actius de les empreses que adquiria.

El grup de petits valors de la indústria farmacèutica semblen un terreny fèrtil i propici per pràctiques especulatives, que poden acabar en frau. No hi ha res més llaminer que la compra i venda d’actius financers, que un dia es paguen a un dòlar i, l’endemà, ho fan multiplicat per 1.000. El més perillós de les pràctiques de Shkreli és que no es limitaven al parquet financer, sinó que la seva influència arribava fins a les cúpules directives, sense tenir cap tipus de formació científica.

El mateix dia que saltava la notícia de Shkreli la cotització de Kalobios s’enfonsava un 53% i posteriorment s’aturava la seva negociació. Aquesta empresa era un altra esglaó de la seva piramide?

És possible. El 30 de desembre Kalobios es va acollir al chapter 11, corresponent al procés de concurs de creditors dels Estats Units. Tot i reconèixer actius valorats per 8,37 milions de dòlars i un deute de 1,94 milions de dòlars, els seus directius van reconèixer que els esdeveniments relacionats amb Shkreli, qui va ser alliberat després de pagar 5 milions de dòlars de fiança, eren prou significatius com per posar en dubte la viabilitat a llarg termini del seu projecte.

 

 

This post is also available in: Castellà

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Copyright © 2014. Created by Meks. Powered by WordPress.