Per a què serveix calcular el Enterprise Value?

Un dels elements imprescindibles de la caixa d’eines d’un analista fonamental són un conjunt de ratios i càlculs per analitzar els estats financers d’una empresa. Si un inversor decideix comprar accions amb la idea que està adquirint una participació d’un negoci, necessita saber abans quin és el Enterprise Value o el Valor de l’Empresa.

El Enteprise Value, o també el valor dels actius d’una companyia, és el preu que paga un accionista per tot un negoci: segons el seu preu de mercat (a la borsa), sumant els deutes i descomptant els actius líquids.

Aquest càlcul assumeix que el valor d’un negoci és la seva capitalització (preu per accions), més el conjunt d’obligacions que té en els seus passius (préstecs, pòlisses, línies de crèdit, plans de pensions…), i un cop descomptats els diners i actius líquids que no necessita pel desenvolupament del negoci.

Si l’analista incorpora tots aquestes elements del balanç en el preu de mercat de la empresa, té en compte que hi ha elements que beneficiaran al comprador de la companyia, i hi ha una llista de deutes que haurà de pagar immediatament. Aquest punt de vista transforma radicalment l’anàlisi de cada compañía.

   
El valor afegit del Enterprise Value

Per comparar el preu de diferents empreses cotitzades a la borsa, el PER s’ha consolidat com un dels ratios més utilitzats. Aquest multiplicador és la relació entre la capitalització d’una companyia i els seus beneficis. El seu significat és simple: una empresa amb un PER baix indica que la seva cotització és barata respecte els beneficis que ha publicat. Un PER alt indica tot el contrari.

En el càlcul del PER, el preu de l’acció en el numerador es pot substituir pel Enterprise Value. Això servirà per ajustar aquest ratio a la realitat del negoci, sense perdre de vista el seu preu de mercat.

Què canvia aquesta substitució? Això es pot veure quan es comparen dues cotitzades que, en principi, semblen iguals. Si utilitzo dues empreses fictícies (Wings i Rails), amb la mateixa xifra de beneficis i capitalització, tinc la següent taula:

WingsRails
Capitalització600 Milions de dòlars600 Milions de dòlars
Beneficis30 Milions de dòlars30 Milions de dòlars
PER20x20x

 

Segons el PER, Wings i Rails són iguals: en un mercat optimista podrien semblar igual de barates. En un mercat pessimista serien igual de cares. Però el que succeeix al mercat no és el mateix que hi ha en els comptes interns de cada companyia.

Wings és una empresa endeutada, en canvi Rails ha aconseguit en els últims anys fer una bona caixa.

Aquestes són les seves dades dels actius, passius i el càlcul del Enterprise Value:

WingsRails
Capitalització600 Milions de dòlars600 Milions de dòlars
Deute90 Milions de dòlars60 Milions de dòlars
Caixa10 Milions de dòlars80 Milions de dòlars
Enterprise Value680 Milions de dòlars580 Milions de dòlars

 

Un cop s’ha sumat el deute a la capitalització i s’ha descomptat l’import de caixa, el Enterprise Value de Wings és superior al de Rails. Això ens indica que si adquiríssim un dels dos negocis sencer, a la llarga pagaríem un preu superior per Wings.

Si apliquem aquest nou càlcul al PER:

WingsRails
Capitalització600 Milions de dòlars600 Milions de dòlars
Enterprise Value680 Milions de dòlars580 Milions de dòlars
PER20x20x
EV/Beneficis22,7x19,3x

 

Encara que a preus de mercat les dues empreses semblaven idèntiques, segons el Enterprise Value, prefeririem el negoci de Rails, menys endeutada i alhora amb més actius líquids.

Per saber-ne més:

4 dies per invertir segons els principis del Value Investing

Hi ha diferents autors que parlen del Enterprise Value quan exposen les seves anàlisis. Un d’ells és Bruce Greenwald a “Value Investing: From Graham to Buffett and Beyond”, l’altre és Joseph Calandro Jr. a “Applied Value Investing”.

 

This post is also available in: Castellà

2 Comments

Leave a comment

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Copyright © 2014. Created by Meks. Powered by WordPress.