Tinder, més que buscar parella, una bona inversió?

Interactive Corp. (IACI) va anunciar, el passat 25 de juny, la possibilitat de posar en marxa una oferta pública de venta d’accions del grup Match, que recull plataformes d’Internet com el portal de cites Match.com i l’aplicació per trobar parella Tinder.

Sabem que aquestes aplicacions són l’última moda per conèixer gent i tenir cites puntuals, però el seu negoci té el potencial suficient per invertir-hi?

L’anunci es fa aproximadament dos mesos després que el concurs de value investing del cicle de conferències de la Ira Sohn premiés l’anàlisi financer d’Angelo Martorell, de la Warton School, sobre el conglomerat d’aplicacions multimèdia Interactive Corp. En la presentació l’analista va posar un preu objectiu per a la companyia de 165 dòlars l’acció, més del doble de la cotització actual, i va explicar que el valor amagat es troba en el Tinder, l’aplicació de cites per mòbil.

El grup Interactive Corp. registra la seva facturació a través de quatre segments: El grup The Match (Match.com, Tinder…), aplicacions de recerca (Ask.com, About.com, Investopedia), Media (Vimeo) i eCommerce (HomeAdvisor).

Segons Martorell, els analistes de Wall Street s’equivoquen quan realitzen els seus estudis, doncs no valoren adequadament el potencial del portal i l’aplicació de cites, sobretot per la por que tenen dels possibles competidors del mateix mercat. I aquesta “conservadurisme”, es plasma en la cotització del mercat.

Tinder és una aplicació de mòbil que, a través d’un compte de Facebook, permet localitzar geogràficament a persones que estiguin buscant parella. Aquesta marca acull els 50 milions d’usuaris i el passat 2014 el seu creixement va ser un 300%. És 50 vegades més gran que la segona aplicació mòbil més utilitzada.

Amb aquest historial és un negoci a tenir en compte, sobretot perquè segons Martorell “Les cites online han arribat per quedar-se”. Al contrari de la opinió generalitzada, creu que una vegada comences a utilitzar Tinder per buscar parella, seguiràs utilitzant les plataformes online d’aquest estil.

   
A favor del negoci de Tinder

L’anàlisi sencer que va guanyar el premi de la Ira Sohn està adjuntat al final d’aquest escrit. Per això m’estalvio comentar els seus detalls. Si que em vull fixar, en canvi, en alguns aspectes; en uns coincideixo i en altres estic completament en contra.

Un anàlisi guanyador d’un concurs especialitzat en inversions pot ser un signe de fiabilitat, però després d’observar una sèrie d’anàlisis fallits, com per exemple el que es va exposar en el Value Investing Congress sobre Hertz, considero que és interessant no confiar-se massa en aquest repartiment de premis.

El punt més fort de l’anàlisi és reconèixer un petit actiu en un conjunt de plataformes multimèdies. En el cas de Tinder, és un negoci que s’amaga enmig de Interactive Corp. i que, a més, fa un ús valuós de les Economies de Xarxa.

Aquest avantatge competitiu és el més complicat de construir, però és fàcil d’identificar en xarxes socials. Per exemple, si Twitter acumula una quantitat d’usuaris, aquests arrosseguen a nous usuaris a registrar-se. El símil més familiar és el d’una festa: A ningú l’interessa entrar en un lloc desert; en canvi els locals que es troben plens de persones, on l’ambient ja està construït, atrauen encara més gent.

Tinder, està ple de perfils que demanen a crits que els trobin més usuaris nous. Per una nova plataforma competidora, és complicat construir aquest avantatge.

L’altra ingredient de la fórmula d’Interactive Corp., que la fa atractiva, és la presència de Barry Diller entre les files dels seus directius.

Aquest empresari de 73 anys es mou com un peix a l’aigua entre empreses de comunicació i plataformes web. També és conseller de Expedia, i responsable del seu fantàstic spin-off de TripAdvisor, a més de formar part del Consell d’Administració de Graham Holdings Corporation.

En contra de l’anàlisi de Tinder

L’anàlisi de Martorell s’alimenta de modes i de supòsits. En primer lloc, ens cita totes les frases de Wall Street, que ell creu que estan malament. I després crea la seva història, a partir d’estimacions pròpies, per explicar-nos quin és el creixement de Tinder i la valoració global de Interactive Corporation.

Dir-nos que les “cites online han arribat per quedar-se”, és un comentari que es treu ell de la màniga. Fins i tot un Ackman, o un Einhorn, adjunten una referència quan fan sentències d’aquest tipus.

Aquest anàlisi apareix en un context de bombolla de negocis d’Internet i serveis al “núvol”. Martorell és optimista respecte el creixement d’aquestes aplicacions, però Twitter, per posar un exemple, segueix intentant monetitzar el seu model de negoci sense èxit. I els inversors n’estan pagant els assajos.

Tinder segueix sent una plataforma gratuïta amb opcions de pagament. Si els ingressos d’aquests “extres” aconseguiran cobrir costos i, a sobre, generar beneficis extraordinaris, és un misteri.

De moment, el que si hi ha és una possible Oferta d’Accions del grup Match.com sobre la taula.

L’anàlisi de Martorell passa per alt els altres segments d’activitat de la companyia. No sabem si són grans negocis, o desastres financers. Si, justament, s’independitza el diamant en brut del grup els accionistes actuals perdran de vista el que es considera la millor marca de tot el conglomerat.

Un spin-off seria la millor fórmula de compensar els accionistes. En canvi, amb la Oferta, és pot inflar el preu de sortida tant com es vulgui, encara que la marca no ho valgui. Tot depèn de l’optimisme del mercat. Aquest anàlisi ja ha posat els fonaments perquè sigui tot un èxit.

GDE Error: Error retrieving file - if necessary turn off error checking (500:Internal Server Error)
 

This post is also available in: Castellà

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Copyright © 2014. Created by Meks. Powered by WordPress.