Els 3 factors que motiven un frau empresarial

A través d’escàndols com el d’Abengoa, Gowex o la incògnita de l’auditoria de Carbures, la manipulació comptable i les estafes semblen estar a l’ordre del dia. Encara que ara ens sembli més habitual del que realment és, d’estafes sempre n’hi han.

Els trobem a través de petits negocis que s’anuncien a les pàgines dels diaris comarcals fins als fraus a gran escala, que cotitzen a la borsa.

Les estafes de tota la vida, com el “timo de l’estampeta”, no van més enllà del furt. En canvi, un gran engany executat per persones aparentment respectables, amb estudis i títols honorífics, són més difícils d’explicar.

A més d’estudiar el crim organitzat dels Estats UnitsDonald R. Cressey es va fer famós pel seu conegut Triangle del Frau. Aquesta senzilla fórmula raona, a través de tres components, els motius de fons que condueixen a la gent normal a comportar-se com uns criminals.

El Triangle del Frau del Dr. Cressey

Aquesta és la descripció dels tres components:

Pressió

Pagar les factures mensualment, donar una imatge de normalitat per accedir a un crèdit bancari o complir un objectiu de resultats, són alguns del conjunt de deures que han de complir els directius de les companyies.

La seva responsabilitat és executar aquestes obligacions a través dels mitjans convencionals, però hi ha circumstàncies que els condueixen a resoldre-ho a través de procediments il·legals.

Això no justifica la seva actuació, ja que qualsevol empleat amb un bonus per resultats estaria temptat a inventar-se clients i ingressos. Però quan aquesta opció es converteix en una obligació, la història d’un executiu sotmès a l’alta pressió de la opinió pública i els seus inversors explica alguna de les seves accions.

Oportunitat

Sense fissures en un sistema, no hi ha oportunitat per a defraudar.

Reguladors febles i polititzats o normes comptables que deixen un gran marge a la subjectivitat són alguns dels “errors” del sistema, que han aprofitat successivament la direcció de diferents empreses per magnificar els seus beneficis anuals.

En el llibre “Financial Shenanigans” els autors Howard M. Schilit i Jeremy Perler ens explicaven quines van ser les normes comptables – la fissura tècnica del sistema – que van utilitzar empreses com WorldComTyco o Enron per estafar les persones que els feien confiança.

Altres figures, com el famós Bernard Madoff van utilitzar la seva posició de poder per construir la seva estafa piramidal i enganyar una llarga llista de clients adinerats.

El benefici, en totes aquestes situacions, és sempre superior al risc inherent al de cometre un frau.

Raonament

“És el que em pertoca”, “volia estar a l’alçada de les circumstàncies”, o “sóc una víctima del sistema”.

Ho vam sentir dir a Ruiz Mateos quan es va defensar públicament per televisió en l’últim cas Rumasa. Els directius de les caixes van legitimar el seu sistema privilegiat de pensions a través dels mateixos arguments.

El defraudador utilitza una justificació/raonament per explicar com el que ha fet no està malament, sinó que ell mateix ha sigut una víctima de les circumstàncies, ho ha fet perquè era el necessari o només va agafar el que era seu, si se li va acudir posar la mà a la caixa.

Tres condicions difícils d’analitzar

Aquests tres components, que interaccionen entre ells i un no pot funcionar sense l’altre, serveixen per explicar la història d’una estafa.  Però difícilment serveixen per analitzar una situació a priori, com quan es fa amb l”estudi de la comptabilitat.

A part de les Oportunitats, la Pressió i els Raonaments són elements subjectius, que les xifres no ens poden explicar, ni podem endevinar a través dels fets. Malauradament, el Triangle del Frau del Dr. Cressey, serveix per extreure conclusions un cop s’ha destapat el delicte, però no són unes pautes per descobrir-los.

Per saber-ne més:

Enron, el millor exemple de frau monumental, explicat en detall a “Enron: Los tipos que estafaron a América”

Anàlisi i identificació de finances irregulars a “The Art of Short Selling” de Kathryn F. Staley

This post is also available in: Castellà

Copyright © 2014. Created by Meks. Powered by WordPress.