Els eslògans de les inversions

Quina empresa s’emporta el premi per compretre’s a “transformar la manera com els usuaris capturen, gestionen, comparteixen i gaudeixen les experiències significatives de la seva vida”?

Ni és Facebook, ni Twitter, ni Instagram. Tampoc és l’anunci del nou sistema operatiu de Windows. Qualsevol d’aquestes marques podrien haver escrit el mateix eslògan a la seva targeta de presentació, però va ser GoPro qui va debutarWall Street amb aquest compromís.

L’eslògan – o descripció – de la companyia no diu el que fa el seu negoci, sinó el que li agradaria fer.

Queda molt lluny l’època de Henry Ford, quan prometia que “qualsevol client podrà tenir el cotxe del color que vulgui sempre i quan sigui negre”.

S’ha acabat l’era industrial i la venda de commodities. Hi ha empreses com Ideal Power que en tenen suficient amb dir que “we develop power converters”, però moltes altres han de recórrer als sentiments i als sentits per fer d’un producte corrent una experiència única.

De cadenes de restaurants n’hi ha centenars als Estats Units, però Zoes Kitchen m’ha robat el cor amb l’eslògan “Born in the Mediterranean. Raised in the South”.

Alguns negocis, com la plataforma digital de llibres escolars, Chegg, recorren als seus principis: “We put students first”. El mateix faig jo quan proposo “explicar economia” a través del blog. Altres multinacionals, com el gegant asiàtic Alibaba, ens ofereixen una vida més simple amb el seu objectiu de “To make it easy to do business anywhere”.

   
El veritable eslògan del model de negoci

Pels inversors, l’avantatge diferencial es troba en conèixer el veritable eslògan del negoci. No és el que ens explica la companyia, sinó que és el que descobrim a través d’altres actors que interaccionen amb el negoci, com són els clients, els proveïdors, els creditors, altres inversors

És possible que l’eslògan – o la filosofia – només sigui un camí que hagi abandonat l’empresa, per seguir-ne un altre de menys beneficiós i completament diferent. O també és possible que mantingui amb èxit els passos que ens va prometre.

Buscar la “Proposta de Valor” que ens demana el Business Model Canvas és una de les maneres de preguntar-se el sentit real del negoci i començar la recerca d’aquella descripció que no ens explicarà la directiva de l’empresa.

Si la setmana passada el fabricant de menjar per animals FreshPet ens assegurava que la seva intenció era “Bring the Power of Real, fresh food to our dogs and cats”, nosaltres vam arribar a una altra conclusió. La marca de productes per a mascotes ofereix el menjar que volen els propietaris, encara que els gats i els gossos acabin amb “cagarrines”.

Els directors de tecnològica cotitzada al MAB FacePhi es comparaven amb Microsoft quan deien que volien “fer arribar la tecnologia biomètrica facial a tothom”. Emulant a Bill Gates amb el propòsit de que “amb 25 anys n’hi haurà un d’aquests (PCs) a cada casa”.

L’estudi de les dades de l’empresa de Alacant ens va conduir a una breu definició completament diferent.

A la borsa es prometen molts somnis. Alguns es compleixen i un percentatge superior desapareixen sense pena ni glòria. Fa deu anys el “Think different” d’Apple, per exemple, era un acudit. Es podia haver reduït a la mínima expressió, però ara és la pedra angular de tota una filosofia del management empresarial.

 

This post is also available in: Castellà

2 Comments

Leave a comment

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Copyright © 2014. Created by Meks. Powered by WordPress.