Portugal Telecom, el meu fracàs perfecte

“Feliciti el fracàs excel·lent. Castigui l’èxit mediocre”. Ho diu el gurú de la gestió empresarial Tom Peters i és el moment ideal per aplicar-ho a la pitjor decisió de inversió de l’últim any: Portugal Telecom.

Fa dues setmanes, enmig d’un terratrèmol corporatiu, vaig desfer-me de les accions de la companyia portuguesa. Vendre no seria la paraula exacte. Me les vaig treure del damunt i vaig oblidar-me d’opinions contradictòries i em vaig rendir en una batalla que ja estava perduda des d’un principi.

Fa uns mesos em vaig adonar que l’apartat més transitat de “The Money Glory” és el “Mètode de Inversió”.

Em pregunten si Valkyria és una cartera real. Si, ho és. Però la descripció del mètode de selecció és el que m’agradaria aplicar. És on es plasmen les meves maneres “ideals” amb Mr. Market. Però, a la pràctica, a vegades em desvio erròniament del camí.

Explicar per què Portugal Telecom va entrar a la meva cartera és impossible. M’ho van preguntar en alguna reunió informal i aquí, a la pàgina, en Roger va aportar un conjunt de dades més consistent de les que tenia jo entre mans.

No importa si els títols de l’empresa tornen a augmentar de valor, els errors de la meva batalla ja els havia comès abans de començar-la:

Portugal Telecom: Un esgarrifós buit

No coneixia res d’aquesta empresa. Invertir en aquesta companyia no era una idea meva, era el resultat de molts comentaris, soplos, d’Internet. Les xarxes socials fan molt mal. Sobretot quan algú està assedegat de propostes i projectes, perquè és incapaç de fer els seus deures.

Comprar Fusions

Sota l’estora de qualsevol fusió s’amaguen moltes dades no desitjades. És el cas de la integració de Portugal Telecom i Oi? Aquest és precisament el mal de cap principal de la seva cotització.

No recomano fusions, compres o integracions. Parlo de divisions, reestructuracions, spin-off i vendes de filials. Està comprovat; segons un estudi de KPMG durant els anys 90 només el 17% de les fusions van afavorir a l’accionista.

¿Per què havia d’apostar en un procés que té tants números de perjudicar als seus propietaris?

Les inversions justificades

He fet una llista de tots els títols que constitueixen la cartera Valkyria. No els recomano. Només indico el conjunt de raonaments que justifiquen les meves compres:

–          La companyia editorial Graham Holding Corporation segueix els criteris bàsics de la Fórmula Màgica de Joel Greenblatt.

–          Vaig apostar per la britànica Aviva quan vaig descobrir el seu procés de reestructuració.

– SunEdison és l’exemple d’un spin-off en plena transformació.

–          Espero que Kodak ressusciti seguint les teories de comportament de les concurs de creditors.

–          A Civeo l’han maltractat, però ara tinc un doble motiu per creure en la seva recuperació.

–          Si Estats Units van salvar AIG i la van transformar amb èxit, Bankia seria l’exemple espanyol.

– Yahoo!Alibaba, Marissa Mayer, Dan Loeb, Starboard… Què més haig de dir de Yahoo!?

Algunes seleccions, de moment, podrien entrar a la llista de èxits mediocres. Algunes són apostes excel·lents. El cas de Portugal Telecom, amb el permís de JC Penney, és un fracàs excel·lent.

“Quan la gent m’explica que… ha esquiat tot el dia sense caure ni una vegada… els suggereixo que canviïn de muntanya” – Michael Bloomberg

This post is also available in: Castellà

Copyright © 2014. Created by Meks. Powered by WordPress.