Canvi d’estratègia a Civeo, carnassa pels especuladors

Per sorpresa, el 29 de setembre abans que s’encenguessin els marcadors a Wall Street, els directius de Civeo van emetre el comunicat que explicava una nova estratègia. Al contrari del que esperava la comunitat financera, l’antiga divisió d’allotjaments i serveis de catering de Oil States International,  va rebutjar la proposta de transformar-se en una societat immobiliària. La seva naturalesa fiscal continuarà com una corporació, traslladaran la seva seu a Canadà – on hi ha el major de volum de negoci, i la previsió de resultats per a l’exercici de l’any 2014 és més baixa.

Els inversors no vam tenir temps de quedar-nos amb la boca oberta, que el mercat ja havia castigat les accions de Civeo amb una davallada colossal d’un 50%. “És el millor pels interessos dels accionistes i les millors posicions de Civeo per sostenir la creació de valor per a les accions” es justificava la directiva.

Fins aquell moment el mercat havia estat optimista respecte aquesta empresa i la seva cotització s’havia mantingut al voltant dels 25 dòlars. Havia donat per descomptat, precipitadament, els avantatges d’una possible transformació en societat immobiliària (Real Estate Investment Trust – REIT als Estats Units).

Els accionistes ja esperaven una distribució del 90% dels beneficis d’una societat immobiliària abans que aquesta declarés canviar de naturalesa jurídica.

A la borsa no li agraden gens els canvis de plans. Sobretot quan els plans descartats aparentment semblaven ser els millors. La meva cartera es va ressentir del pessimisme. Aquesta caiguda augurava una mala setmana i consolidava un mal mes de setembre.

L’Art de la Guerra de Sun Tzu

L'art de la guerra per Sun TzuAmb els ànims per terra, el dilluns em va ser molt útil la frase “Pondera la situació, i després, actua”, escrita fa més de dos mil anys per Sun Tzu en el seu tractat de “L’art de la Guerra”.

L’endemà, dimarts, Civeo ja era carnassa d’especuladors. Ja no es tractava de fonamentals, sinó d’aficionats a jugar amb opcions i altres instruments financers. Mitjanes esotèriques i gràfiques justificaven un preu cada vegada més baix.

Pel meu honor, havia arribat el moment de posar-se a treballar i considerar si aquell cos era cadàver o encara hi havia possibilitats de reanimar-lo.

Civeo, el 30 de setembre, no només cotitzava per sota de les expectatives, sinó que ja valia molt menys que els seu valor comptable. Segons la última presentació de resultats, la valoració dels seus fons propis era de 12,37 dòlars per acció. Aquella sessió va arribar als 11,60 dòlars!

Estem parlant d’un negoci que fa anys que funciona, abans sota el paraigües d’una empresa més gran, i que fins avui ha registrat beneficis. No d’una estafa, ni d’un grup comercial que acumula pèrdues.

Això eren els motius per seguir donant suport al projecte. Però, el que em va fer decidir per canviar d’estratègia, va ser l’aparició, mica en mica, de compres considerables d’insiders. El conseller executiu Bradley J. Dodson va adquirir 24.000 accions a 12,86 dòlars, per exemple.

Hi ha milers de motius perquè els insiders es venguin les accions, només un perquè en comprin. Aquell cos encara estava viu.

En contra de la meva filosofia d’acumular pèrdues vaig decidir, aquesta vegada, doblar posicions. Havia de recuperar el que la direcció m’havia robat. Dimecres a les 15:30, em vaig posar els tirants a l’estil Gordon Gekko i vaig atacar. Compro!

A partir d’ara poden succeir tres coses:

– Que les accions baixin (ouch!)

– Que les accions es mantinguin.

– Que les accions pugin.

He comentat tres senyals que donen suport a la última opció, la positiva. L’evolució de la cotització hauria de millorar per aquest spin-off que, fins fa molt poc, tenia tots els números per ser l’estrella del parquet. Ara, des de l’anunci de la directiva, l’únic desig que tenim és que es recuperi. 

 

 

This post is also available in: Castellà

One Comment

Leave a comment

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Copyright © 2014. Created by Meks. Powered by WordPress.