Un lladre assalariat anomenat Jérôme Kerviel

Diumenge passat Jérôme Kerviel va travessar la frontera que separa Itàlia amb França, després d’un llarg pelegrinatge des de Roma, i el van detenir. L’ex-trader francès acusat de crear un forat de 4.900 milions d’euros al banc Société Générale va dormir a la presó després que la justícia francesa esperés el seu retorn al país. Li han perdonat la multa, que sumava el mateix valor que les pèrdues de les seves operacions, però estarà empresonat durant 3 anys per un crim que alguns no consideren seu.

La trajectòria professional de Kerviel, durant els bons temps, va ser fantàstica fins l’any 2008. Financer de professió, es va moure de posicions per aconseguir fer-se un lloc entre els operadors de derivats del banc Société Générale, amb seu a París. Es va guanyar la confiança dels seus supervisors i durant anys successius, amb especulacions arriscades en actius de tot el planeta, va registrar beneficis milionaris per a l’entitat francesa.

El primer mig milió el va aconseguir amb una aposta contra l’asseguradora alemanya Allianz, l’any 2005. Un any més tard va sumar onze milions i el 2007, una aposta que es beneficiava d’una possible crisi en el sistema financer internacional, li va reportar fins a 1.400 milions d’euros a partir d’un capital inicial de 28.000 milions d’euros. Aquests eren els números que gestionava un assalariat de banca. Fins aleshores, ni accionistes, ni directiva havien qüestionat les maniobres de l’àrea d’inversions, ni tampoc el registre de beneficis del seu empleat modèlic.

Però el salt a la fama de Jérôme Kerviel va ser l’any 2008, amb 31 anys, a conseqüència d’una especulació fallida que esperava amb optimisme una recuperació dels índexs borsaris. La seva tesi era incorrecta i, al contrari del que s’imaginava, el mercat de capitals encara li faltava una bona temporada per tornar a agafar el ritme. La conseqüència directa: pèrdues escandaloses. La operació del trader tenia com a subjacent un capital mobilitzat de fins a 50.000 milions d’euros, superava el valor patrimonial del propi banc, i no hi havia cap supervisor dins l’entitat que estigués al corrent de les seves maniobres. Això diuen.

   
Culpable o víctima?

Juristes, partits polítics i especialistes del sector financer dubten de la culpabilitat d’un únic responsable a qui encolomar-li el mort. “No hi ha traders deshonestos, només hi ha bancs deshonestos” escrivia el blogger Barry Ritholtz en la columna del Washington Post. Qualsevol operació realitzada per un banc passa una successió de barreres de diferents àrees operatives: informàtica, valoració, compliance… En definitiva, “el descobriment d’un frau significa admetre que una companyia està mal supervisada”. O molts estaments han passat per alt un element d’alta perillositat.

Matemàticament, és ben possible que els empleats al càrrec d’operacions amb un alt nivell de palanquejament tinguin algun dia pèrdues. Les teories dels especialistes també fallen. Però la feina dels estrats superiors és identificar quins són els treballadors que no saben trobar l’equilibri entre el risc i els rendiments, i són capaços de transformar petites despeses en col·lapses financers.

“Le Figaro” advertia que el cas de Kerviel no té res a veure amb la imatge de Robin Hood que vol donar. Segons el rotatiu, l’ex-treballador de Société, està aprofitant el revulsiu mediàtic per exculpar-se com una víctima del sistema. Mentrestant, arreu del món, hi ha milers de operadors que són una proveta del mateix model d’error. Ocupats hores i hores davant d’un terminal, tenen teories hipotètiques i posicions obertes en actius financers d’empreses, divises, països… Un petit èxit inicial els pot transformar, en un obrir tancar i ulls, en un desastre individual de dimensions internacionals.

 

This post is also available in: Castellà

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Copyright © 2014. Created by Meks. Powered by WordPress.