SodaStream, millor que la Coca-Cola?

Millor que la Coca-Cola i la Pepsi. I per suposat, ni punt de comparació amb Dr. PepperSodaStream ho té tot; és un producte saludable, eficient i ecològic. Un cop s’ha instal·lat l’aparell bàsic de carbonatació, l’usuari pot triar el sabor que prefereixi: taronja, llimona, gerd, raïm…

Segons l’inversor Whitney Tilson, el mercat desconfia d’aquesta moda, però segons el seu anàlisi “Why I’m Long SodaStream”, presentat al Value Investing Congress del passat 3 d’abril, aquest invent té corda per molt de temps.

La borsa, fins ara, no ha opinat el mateix. En qüestió de dies la cotització de les accions de la companyia va baixar dels 50 als 36 dòlars; ni la decisió de Scarlett Johansson de formar part de la imatge corporativa, ni els resultats de l’últim trimestre de 2013 van agradar a la comunitat financera.

Els beneficis de les activitats ordinàries de SodaStream van caure un 66,71%, fins els 2,62 milions de dòlars. Aquestes males xifres van propiciar l’acumulació de posicions en descobert d’un total del 40% del free float de l’empresa.

   
SodaStream, el model de negoci de les fulles d’afaitar

SodaStream International comercialitza sistemes de carbonatació domèstics. Un aparell bàsic i els seus injectors de diòxid de carboni, que es poden reutilitzar. Els usuaris gasifiquen l’aigua de l’aixeta en ampolles que s’adapten al dispositiu i posteriorment afegeixen els sabors que SodaStream, o els seus associats, comercialitzen.

El model de negoci està basat en el de les fulles d’afaitar, com el que fa Nestlé amb la Nespresso o Green Mountain Coffee amb els dispositius Keurig. El client compra el kit inicial o bàsic per un preu ajustat a SodaStream. Després, per seguir-lo consumint, s’han de reomplir els dispositius de diòxid de carboni i comprar els concentrats de sabor.

Aquest model de negoci és el mateix que va popularitzar Gillette i s’ha batejat amb el nom derazor-blade. Aquesta marca no només venia els kits inicials, sinó que els va arribar a regalar als joves que complien 18 anys, als Estats Units. La venda posterior de les fulles d’afaitar servia per recuperar el cost inicial i obtenir els beneficis.

Segons Whitney Tilson, aquesta estratègia és el seu principal avantatge competitiuSodaStream, a més, disposa de 60.000 distribuïdors internacionals que garanteixen l’abastiment del seu producte.

El mercat global de begudes gasificades té un consum potencial de 251.000 milions de litres. D’aquests, 220.000 litres corresponen a les soft drinks com Coca-Cola o Ginger Ale i Suècia es troba al capdamunt dels països més aficionats, on SodaStream hi té una penetració d’un 25%.

És SodaStream una moda?

L’equip de Kase Capital, el hedge fund de Whitney Tilson, va executar una enquesta en una mostra de 397 persones per demostrar que el consum de begudes carbòniques és més que una moda. Aquest procediment ja l’havia portat a terme amb l’anàlisi financer del fabricant de les botes UGG, l’empresa Deckers.

Segons l’estudi de mercat de Kase Capital, el 55% dels enquestats són bevedors incondicionals de la marca i el 67% de les persones que van comprar l’equip bàsic de gasificació l’utilitzen com si es tractés del primer dia.

A més dels bons marges operatius anuals, la presència d’avantatges competitius que l’asseguren la seva expansió, sobretot per Europa de l’Est, Tilson amb aquesta enquesta va obtenir la última peça per completar el seu trencaclosques.

Els seus resultats van confirmar la teoria que SodaStream té assegurat el seu futur, entre els seus consumidors, malgrat els mals resultats trimestrals o les polèmiques puntuals de les estrelles de Hollywood.

Presentació “Why I’m Long SodaStream” de Whitney Tilson:

 

This post is also available in: Castellà

One Comment

Leave a comment

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Copyright © 2014. Created by Meks. Powered by WordPress.