Per què la FTC acusa a Herbalife de presumpta estafa?

L’empresa Herbalife va emetre una nota de premsa on informava que havia rebut una Demanda de Investigació Cívil de la Federal Trade Commission (FTC). Després de més de deu minuts en suspensió, les accions de la companyia dietètica van seguir amb una caiguda en picat d’un 16%.

Amb aquesta decisió l’òrgan de control del comerç dels Estats Units obre un conjunt de preguntes sobre les operacions de les empreses que constitueixen el sector del “màrqueting multinivell”.

Fa més d’un any que el fundador del hedge fund Pershing Square Capital, Bill Ackman, va acusar a Herbalife de presumpta estafa piramidal. Segons la mateixa FTC, un esquema d’aquestes característiques es defineix perquè “promet als consumidors o inversors nombrosos beneficis basats en el reclutament d’altres participants en el programa”.

En la documentació facilitada per Pershing Square Capital, i publicada a la pàgina Facts About Herbalife, explica com la companyia s’esforça en vendre una oportunitat de negoci entre els futurs participants. La multinacional engreixa els beneficis mitjançant l’augment de la base de venedors a peu de carrer.

Els batuts nutricionals i les barretes energètiques, que formen part del seu catàleg de productes són, en canvi, productes de segon ordre. Segons Ackman, no tenen cap avantatge competitiu respecte els seus competidors.

Si la FTC comença una investigació, significa que l’organisme sol·licitarà a la companyia totes les xifres de negoci que rebutgin la hipòtesis d’una estafa piramidal. Ha de trobar les mateixes justificacions que han descartat d’aquestes sospites altres multinacionals com Amway, qui va establir un precedent en les resolucions judicials contra el màrqueting multinivell.

   
Les conseqüències del “cas Amway”

L’any 1979 el negoci de Amway es va distingir d’un esquema il·legal perquè els participants que s’apuntaven a la companyia no pagaven una comissió d’entrada i, a més, la multinacional els recomprava l’excés d’inventaris.

Tot i així, l’any 86 l’empresa va acordar pagar fins a 100.000 dòlars per violar altres lleis comercials, com és l’establiment dels preus de venda final i publicar uns beneficis no corresponents amb la realitat.

Si hi ha proves que demostren la culpabilitat de Herbalife, la FTC no podrà criminalitzar les seves activitats. L’organisme pot obligar-la a pagar una multa i a compensar, per danys i perjudicis, als seus participants. La multinacional hauria de modificar algunes de les línies del seu negoci i rebaixar el to del seu mètode de reclutament.

Però un veredicte negatiu com aquest tindria repercussió a nivell internacional. A Espanya, per exemple, les lleis d’ordenació del comerç prohibeixen rotundament les estafes piramidals, tot i que l’únic organisme de defensa del consumidor que podria iniciar una demanda és la OCU.

Fins ara, la cotització de les accions d’Herbalife oscil·laven per l’efecte del bon estat de comptes de la companyia. L’empresa presidida per Michael Johnson cuidava bé els seus accionistes i havia promès un programa de recompra d’accions, que assegurava la revaluació del valor.

La tranquil·litat del parquet s’ha trencat amb aquesta notícia. L’anunci d’una investigació ha afectat també a altres companyies del sector com NuSkin, per la remota possibilitat que la FTC s’animi a ampliar la seva àrea de investigació.

 

This post is also available in: Castellà

One Comment

Leave a comment

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Copyright © 2014. Created by Meks. Powered by WordPress.