Invertir a la borsa, com evitar 4 errors bàsics

Fa unes setmanes un amic em va explicar que volia començar a invertir a la borsa. El seu objectiu era comprar unes acciones, de les que havia llegit uns quants comentaris en un fòrum d’internet. Amb aquesta aposta esperava multiplicar per dos la seva inversió, en qüestió d’un any.

Ell, acabat de llicenciar en estadística, havia fet un estudi. El resultat havien sigut unes previsions excel·lents. De la seva inversió, que podia sortir malament?

L’experiència em deia que la sort hauria d’acompanyar el meu amic en la seva aventura. Tot i que és possible, són poques les empreses que multipliquen per dos la seva cotització en qüestió d’un any. Els preus pugen, o baixen, i són pocs els elegits que superen el 100% de rendibilitat.

Si fos el contrari, qui acceptaria un 1% d’interessos d’una entitat financera, quan seria tan fàcil enriquir-se a la borsa?

   
Errors en una estratègia de inversió

La idea del meu col·lega no només era optimista, sinó que reunia quatre errors bàsics d’inversió, que tot principiant ha d’evitar. Encara que a vegades sembli inevitable.

Error 1. Invertir en només una empresa

Jugar-s’ho tot a una tirada és MOLT perillós.

Els entusiastes de Gowex van poder viure en la seva pròpia pell els danys que provoca l’obsessió per una sola companyia.

Per això em repeteixo: s’ha de diversificar, diversificar i diversificar!

Ens poden tractar de tontos, de tenir males idees o de fer apostes mediocres. Però, i si alguna cosa falla? Ens poden estafar, podem calcular malament les previsions… L’única manera d’evitar-ho és diversificar el risc.

Edison va registrar un total de 1.093 patents i Steve Jobs, tot i ser menys prolífic, n’acumula 346 a l’oficina de patents dels Estats Units. D’aquesta enorme quantitat d’invencions, només una petita porció els va gratificar amb l’èxit.

Si ells creaven sense parar, per què hauriem d’estancar-nos amb les nostres inversions? Tal com pregunta Tom Peters, a la regla 109 de “Las pequeñas GRANDES COSAS”: “¿Cuál es su último prototipo?”

Error 2. Invertir en una sola idea

Un cop superada la primera barrera, arriba l’hora d’anar de compres.

Invertim 10.000 euros en tres empreses diferents. Però no comprarem Coca-Cola, Pepsi i Dr. Pepper. 

Pensar que el sector de les begudes gasoses dels Estats Units té un futur prometedor, és una idea fantàstica. Però si el govern decideix imposar una taxa a aquests venedors, què passarà amb la nostra cartera de valors?

Diversificar significa també invertir a la borsa en diferents tipus de companyies. Tenim la industria del petroli, del carbó, serveis de consultoria, televisió per cable, assegurances… Amb aquesta varietat no ens limitarem a una única activitat empresarial!

Error 3. Invertir els diners dels altres

Disposar dels diners dels altres per transformar-los en el nostre camp de proves és la base per trencar amb una relació.

No et gastis els estalvis familiars, no demanis préstecs al banc, no intentis ajudar als teus amics a augmentar el seu patrimoni. No ho facis si l’objectiu final és la borsa.

Perdràs amics, família i el banc es convertirà en la teva ombra durant molt de temps. Gasta el que puguis gastar de la teva pròpia butxaca.

Error 4. Invertir en les idees dels altres

“Soplos, la gente quiere soplos” escriu Edwin Lefèvre a “Memorias de un operador de bolsa”. Volem informació; única, important, ens la volem fer nostra i l’hem de transmetre. Ens fa sentir importants.

Els pitjors som els que ens escudem darrera d’un blog: us volem engreixar amb més i més dades i, a vegades, ho fem únicament per alimentar el nostre ego.

El mateix succeeix a Twitter. Alguns diuen “Llegeixi’m!”, com si fossin el marrec dels diaris que anunciava l’últim extra de la tarda, sense saber-ne el contingut.

No et deixis enganyar: llegeix i filtra. Filtra amb excés. Els “soplons” no s’hi juguen res i les seves paraules se les emporta el vent. A Internet s’ha perdut aquell sentit de la responsabilitat que qualsevol comentarista hauria d’assumir quan expressa la seva opinió.

Inverteix els teus diners en les teves idees. No defraudaràs a ningú, ni ningú et defraudarà.

 

This post is also available in: Castellà

2 Comments

Leave a comment
  • […] que tardarà a executar-se un projecte, els artistes s’enamoren de les seves creacions i els inversors… vaja, els inversors es passen de modèstia i es coronen com a reis de la creació el dia que […]

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Copyright © 2014. Created by Meks. Powered by WordPress.