La comptabilitat creativa ha sobrevalorat el fracking

Plataforma de Fracking via Nicholas_T“És tan simple que sembla estúpid, però sorprèn la poca gent que entén que per trobar petroli i gas s’han de perforar pous. Poden pensar que ho trobaran dibuixant mapes i analitzant dades, però s’ha de perforar”, deia John Masters, magnat canadenc del petroli.

El que hi ha en el subsòl es descobreix furgant el terra.

Segons un informe elaborat conjuntament per la consultora Gessal i l’associació de productors Aceip a Espanya hi ha gas suficient per abastir la població durant 70 anys. 

Aquestes estimacions calculen que l’obtenció de gas permetria reduir la factura energètica en 13.000 milions d’euros cada any, però s’hauria d’obtenir mitjançant la fractura hidràulica.

La tècnica d’extracció de gas emmagatzemat a la roca a través de la injecció d’aigua, sorra i productes químics al subsòl és el popular fracking. El mateix mètode que vàries organitzacions han criticat pel seu impacte en el medi i la seva viabilitat a llarg termini.

Les principals crítiques a la fractura hidràulica

Perill de fugues i les reaccions sísmiques són els temes més controvertits relacionats amb la preservació de l’entorn. Els grups de pressió també critiquen la sobrevaloració que fa la industria energètica de les seves reserves i la manipulació dels retorns del capital.

“A vegades es diu… que el 20% dels pous [de gas] constitueixen un projecte; l’altre 80% poden ser fàcilment antieconòmics” explicava l’enginyer John Lee, assessor energètic de la Comissió Nacional del Mercat de Valors dels Estats Units (la SEC).

La posició de Lee es troba en el mateix bàndol que els detractors del fracking, visibles a través de la web Shalebubble.orgAquesta plataforma assenyala com a culpables a multinacionals i administració pública per la continuïtat d’un negoci suposadament inviable.

Segons ells, les majors com BHP Billiton, Exxon MobilChesapeake Energy han lloat les qualitats de l’extracció del gas pissarra, amb l’objectiu de mantenir la supremacia de les energies fòssils. Aquestes mateixes companyies han adquirit petites empreses que ja es dedicaven al fracking i han amagat les seves pèrdues de la perforació darrera complicats processos comptables.

Els participants del “shale gas” a Espanya

San Leon Energy i BNK Petroleum són a Espanya algunes de les companyies capdavanteres d’aquest moviment, i formen coalició a través de la plataforma Shale Gas España.

La sortida a borsa d’aquestes dues empreses les obliga a la transparència comptable. Els seus balls de xifres demostren les pràctiques denunciades per les organitzacions anti-fracking.

La canadenca BNK Petroleum té llicències de prospecció a Espanya, Polònia i Canadà, i només als Estats Units té perforacions actives. Però les explotacions del territori nord-americà no li funcionen.

Altres Ingressos BNK Petroleum

Altres Ingressos – BNK Petroleum 2011 & 2012

L’últim exercici que BNK Petroleum va registrar beneficis, l’any 2011, va ser gràcies a la suma de la producció i els “Altres Ingressos” (Other Income), on va acumular més de 4 milions de dòlars canadencs. La companyia va utilitzar els ingressos extraordinaris, com l’assessorament a Saponis Investments i la venda de dades sismològiques per catapultar el marge operatiu.

Per cert, Saponis Investments pertanyia en un 26,69% a BNK Petroleum.

Aquests ingressos extraordinaris maquillen el retorn del capital del fracking, però no el converteixen en un bon negoci.

Les adquisicions de San Leon Energy

La irlandesa San Leon Energy, per altra banda, va comprar Real Energy per 58,83 milions d’euros i, així, va accedir a explotacions de Polònia i a llicències pendents de verificació a Espanya i França. La operació es va formalitzar el 10 de novembre de 2011.

Llista d'Adquisicions San Leon Energy

Adquisicions de San Leon Energy – 2011 & 2012

Aquesta operació va permetre a San Leon registrar 49,8 milions d’euros en concepte de “Actius de Prospecció i Exploració” – Exploration and evaluation assets -, dels quals només 707.485 euros corresponien amb el seu valor comptable. La resta es van classificar com actius intangibles.

És possible que aquests més de 48 milions de intangibles restants estiguin estimats correctament o, en canvi, es tracti d’una previsió que supera en excés la realitat del subsòl.

Des de llavors aquest partida no ha patit cap tipus de modificació comptable, San Leon no ha aplicat cap provisió per pèrdues, malgrat el declivi internacional dels preus del gas. Per aquesta raó, és ben possible que el patrimoni de la companyia estigui completament inflat.

Des del punt de vista dels resultats, igual que BNK Petroleum, San Leon  també “arregla” el marge operatiu utilitzant els ingressos extraordinaris.

Altres Ingressos de San Leon Energy

Altres Ingressos de San Leon Energy – 2011 & 2012

L’exercici 2011 va obtenir un benefici de més de 22 milions de euros per la venda dels drets per operar a la regió de Barryroe, al mar de la costa irlandesa pròxim a la ciutat de Cork. El 2012 van ser 5,3 milions procedents d’Amsterdam. Tots ells incorporats al EBITDA com “Altres Ingressos”Other Income.

Aquestes pràctiques permeten confondre a l’inversor entre el que són els beneficis fonamentals de l’activitat i els ingressos extraordinaris, procedents de l’especulació amb als actius, gràcies a un escenari específic d’optimisme.

San Leon Energy i BNK Petroleum sumen menys de 500 milions d’euros entre les dues. No estan diversificades per segments i això implica la dependència exclusiva en una tècnica de perforació. Al contrari que les majors energètiques que poden intercanviar cromos entre negocis que els funcionen, i d’altres que no.

Les previsions, com l’informe dels productors Aceip, apunten cap un escenari sostenible de l’extracció del gas mitjançant el fracking. L’anàlisi fonamental de les petites empreses d’aquesta industria demostren tot el contrari: en el món de la fractura hidràulica hi ha més fum i promeses que beneficis reals.

   

This post is also available in: Castellà

10 Comments

Leave a comment

Escriu un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Copyright © 2014. Created by Meks. Powered by WordPress.