La via més simple per crear una cartera de inversions

Hi ha mil motius per comprar accions a la borsa. Podem invertir a Inditex perquè els resultats de l’anàlisi tècnic són positius, perquè els indicadors fonamentals de Murphy Oil ens avisen d’un possible canvi de la tendència o fins i tot ens podem atrevir a executar una operació pel consell d’algun amic…

PER

Però no hi ha cap raó perquè una única empresa monopolitzi el destí dels nostres estalvis. Invertir també significa DIVERSIFICAR.

Els nostres estalvis haurien d’estar lligat a més d’una opció, perquè ens podem equivocar. Mai acabarem de ser experts en finances i, a més, el futur és impossible de pronosticar. Els anàlisis ens poden jugar males passades i hi ha un infinit de variables en les que no hem pensat i ens poden sorprendre negativament. Com que volem evitar un final tràgic, com perdre els nostres estalvis, el millor és crear una cartera de inversions el més variada possible.

“Divideix i venceràs” deia Juli César i és impossible que un gran emperador com ell s’equivoqués. L’inversor s’enfronta al més temible dels competidors; el mercat, i ha d’utilitzar les poques armes que té per defensar-se. La manera tradicional és invertir una quantitat inicial en diferents idees i en empreses diverses. No s’ha de cremar tot en una jugada, ni s’ha de pensar que comprar accions és el mateix que participar en una timba de pòquer. Els actius financers serveixen per extreure’n rendiments i ser prudent és la millor manera per introduir-se en aquest món.

Com es diversifica una cartera?

En el llibre “You can be a stock market genius”, el gestor Joel Greenblatt explica la manera més simple de crear una cartera d’inversions. Entre 6-8 és el número òptim d’empreses que pot gestionar un inversor no professional. Segons Greenblatt, aquesta quantitat cobreix fins el 81% del risc individual de l’empresa. Això significa que els mals resultats d’unes accions són compensades, quasi a la perfecció, pels rendiments que generen les altres participacions de la cartera.

Per aconseguir una cobertura del risc individual perfecta (99%) es necessiten fins a 500 accions de diferents empreses. El mateix número de multinacionals que composen l’índex Standard & Poor’s. Per a un inversor individual això és una quimera; s’han de pagar comissions i, a més, supervisar constantment tot el conjunt. Segons Peter Lynch: “Tenir accions és com tenir fills. No en tingui més dels que sigui capaç de controlar”.

La compra, per altra banda, tampoc s’ha de fer tota a la vegada. Les idees no sorgeixen de cop, ni de vuit en vuit. Al contrari, les notícies i les oportunitats apareixen quan toca i la incorporació d’actius es pot fer esglaonadament, quan és el moment d’invertir.

I si no hi ha cap objectiu a la vista el millor és “no fer res”, una alternativa que també s’ha de contemplar, a part de l’operació de comprar o de vendre.

This post is also available in: Castellà

8 Comments

Leave a comment
 • No término de entenderlo todo y no es el idioma creo que es mi falta de inteligencia para poder entender este galimatías ,pero al tiempo,tiempo

  • Hola Pep,

   reconozco que a veces mis explicaciones son un poco rebuscadas. A ver si puedo ayudar:
   Si usted tiene 10.000 euros, no los use todos para comprar acciones de Telefónica. Es una mala decisión. Imagine: Hay una euforia en los mercados y todas las bolsas suben más de un 10% en un año.
   En cambio, sus 10.000 euros solo rinden un 5% porque Telefónica no consigue beneficios. O peor aún, tiene pérdidas.

   Para ahorrarse este tipo de contratiempos: Diversifique.

   Con 8 valores de distintos sectores basta. 1.250 euros por compañía: una energética, un banco, una del sector minorista… Poco a poco, y compre a medida que encuentre buenas oportunidades.

   Pero alerta! Eso no le protege de las oscilaciones del mercado. Si todos los mercados bajan, sus acciones también. Pero le protege del riesgo individual de una compañía específica. Si Telefónica no se comporta correctamente en una bolsa alcista, le compensarán otras compañías de su cartera, que obtengan beneficios durante el mismo periodo.

   Esta es la idea general del escrito, espero haberle sido de ayuda.

   Muchas gracias por su comentario y un saludo.

 • […] El llibre de Greenblatt és un bon inici per fer-se un imatge mental del que signifiquen aquest tipus d’operacions. En el text hi ha exemples de spin-off concrets i més detalls de l’operativa. En els mercats actuals DealBook és una pàgina de referència que tracta notícies d’operacions corporatives i també informa de les grans institucions – insiders – que s’hi mouen al voltant. Més específic és Stock Spinoffs, un blog inspirat pel valor amagat que hi ha al darrera de les situacions especials. Fer un bon seguiment de les notícies, acompanyat d’una bona recerca, és un punt afegit per incrementar posicions i també els rendiments d’una cartera. […]

 • […] Fins un centenar d’escons sumaran els partits que estan en contra de la Europa que coneixem i entraran a prendre decisions en el centre parlamentari de la mateixa institució. Polítics de Finlàndia, França o Itàlia. En una llista de deu possibles situacions hipotètiques que podrien fer trontollar el mercat, Saxo Bank tenia en compte una Europa dividida. El banc avisava que calia prendre mesures estratègiques perquè aquesta predicció no afectés els estalvis d’una cartera d’inversions. […]

 • […] SunEdison, Yahoo! o Graham Holdings són accions de la cartera d’inversions que es cuiden soles. De moment, no m’haig de preocupar excessivament pels seus resultats. Per […]

Escriu un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada

Copyright © 2014. Created by Meks. Powered by WordPress.