Per a què serveixen els anàlisis d’accions dels bancs?

Horizon by Kitty Terwolbeck

Per què serveixen les recomanacions dels analistes? Pregunta Nassim Taleb en el llibre El Cigne Negre. Al cap i a la fi, la majoria són positives i afloren en els valors de moda. Els professionals intenten abstenir-se de posar mala nota, per por a represàlies. Les que hi han, són fetes a partir d’un patró matemàtic i estadístiques històriques amb poca perspectiva de futur. Aquesta selecció conclou amb un resultat problemàtic; la visió de les institucions financeres està esbiaixada.

Llavors, tal com preguntava un editor del New York Times, si aquestes estimacions són errònies, perquè es continuen utilitzant?

Perquè els fons d’inversió i els gestors d’actius professionals les necessiten com a filtre, per gestionar carteres. La vella dita “si no pots dir res bo, no diguis res”, no funciona. Les agències de valoració i les institucions financeres han d’escopir recomanacions, encara que no tinguin una base sòlida on assentar la seva opinió.

Els fons de inversió es deixen guiar amb els ulls cecs pels analistes. Perquè els seus fulletons informatiu especifiquen que invertiran en  actius valorats amb una triple A o un A++, o a partir d’un BB-. Així la bola es fa més grossa. Són criteris específics per a cada cartera, que a més, ha de invertir tot l’efectiu possible. Per això el Fons Japó ho aposta tot al vermell nipó amb un AAA, i el Fons Alta Rendibilitat al negre dels dividends, de les accions etiquetades amb un “Sobreponderar”.

Quina és la gestió del risc? Si els professionals fan cas de les dades històriques, es diu que no hi ha possibilitats de perdre-hi gran cosa.

Les fulles de càlcul, l’Excel per exemple, ens permet a tots ser analistes, amb poc esperit crític i una visió panoràmica del mercat, vist pel retrovisor. Amb la taula programada endevinem el futur. La compra d’accions filtrades per la paga de dividends es classifica en aquest tipus de gestió.

El Club de Bolsa Alumni UB ha promocionat consells en aquest sentit. Tot i la seva gran labor a l’entorn de l’educació financera, a principis de maig del 2012 va presentar un article on recomanava la compra de títols del mercat espanyol, basant-se en el pay-out ratio (percentatge de dividends relacionat amb el benefici per acció total). Les dades històriques, utilitzades per l’anomenada cartera de gossos, eren collonudes. Mesos després d’aquest article, que recomanava una gestió a llarg termini, les regles del joc van canviar. El 25 de juliol Telefònica va deixar de pagar dividends. És a dir, una estratègia bonica i ben presentada, amb estadístiques i gràfiques, se n’anava enlaire de cop perquè els fonaments no s’aguantaven per enlloc.

Hi ha altres estratègies de Stock Picking que també es basen en estadístiques històriques i que es poden classificar en aquesta línia. Un exemple el trobem en la compra de valors en funció de la primera lletra del nom de l’empresa. Quines són les accions que han cotitzat a l’alça, durant els últims anys, les que comencen per P o per M? Una altra idea, dins d’aquest grup, és escollir les companyies en funció del color del seu logotip. El groc i vermell de McDonald’s té més èxit històricament que el vermell solitari de Pescanova?

Durant uns dies StockSpinOff va afegir alguns dubtes a la divisió de ConocoPhillips. El motiu: el nou negoci, fruit de l’escissió, es composaria d’un nom i un número, Phillips 66. Segons les estadístiques dels històrics de borsa, les cotitzacions nombrades amb un número no han funcionat tant bé com les que n’estan exemptes. Per més inri, aquesta incorporava la identificació del diable. Malgrat els dubtes i els anàlisis, les accions de Phillips 66 han doblat el seu valor.

En definitiva, són criteris que busquen justificació en les passes del camí realitzat, no en el que hi ha per fer. Ningú culpa als seus ideòlegs de no fer un estudi acurat de les dades. Les recomanacions  prêt-à-porter dels analistes professionals potser es basen en càlculs matemàtics, però més superficials. El famós WACC, per exemple.

Estratègies per noms, colors o llargada del bigoti del director financer, tenen la mateixa validesa que calcular la paga dels dividends. No n’hi ha ni un que miri endavant.

 

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Copyright © 2014. Created by Meks. Powered by WordPress.