JCPenney, el mal de cap de William Ackman

El gestor William Ackman va revisar la seva inversió a JCPenney, la més polèmica dels últims anys, en una entrevista a Reuters. El responsable del fons Pershing Square va explicar quins són els errors que va cometre l’empresa de distribució i els motius perquè les seves accions es van desplomar. Per Ackman, aquesta caiguda va provocar uns 500 milions de dòlars de pèrdues.

Les paraules d’Ackman estan dirigides a una de les seves apostes personals, el director executiu de l’empresa Ron Johnson. Amb un 15% del total de l’empresa, Pershing Square Capital Management disposa d’un seient en el consell d’administració. A través d’aquest lloc privilegiat, Ackman va aconseguir l’adquisició de l’estratega de les botigues minoristes d’Apple, i el seu equip format per Michael Kramen i Daniel Walker, l’any 2011, perquè s’encarreguessin del canvi de la marca centenària.

Les decisions de la cúpula directiva proposada pel hedge fund no han agradat als clients, als accionistes ni al gestor del fons. Amb les paraules d’Ackman es demostra que els canvis aplicats fins ara han constituït un “error pròxim al desastre”. L’equip de Johnson va arribar amb iniciatives que trencaven amb el passat de la marca. Modificació de preus, reforma de l’estructura de les botigues i treure els cupons de descompte van ser algunes de les propostes del nou equip.

Masses canvis en poc temps. Les decisions es duien a terme per un grup de directius que no tenien res a perdre. Els antics responsables de les botigues d’Apple van entrar a JCPenney amb un pa sota el braç. La companyia de department stores va desemborsar accions i diferents bonus perquè els nous executius entressin a formar part de la família. Ron Johnson va cobrar 52,7 milions de dòlars en accions, 344.000 dòlars destinats a despeses de viatges en primera classe i 30.000 dòlars destinats a la seguretat de la seva llar.

Després dels mals resultats de l’any 2012, s’han restringit les compensacions dels directius i s’han reduït els salaris. Segons Ackman, “tots estan sota vigilància”. Allen Questrom, antic director general de JCPenney, ja ha posat data de caducitat a l’equip directiu.

Per William Ackman la posició de JC Penney és la més arriscada de la seva institució financera. Però també la que pot generar-li un benefici més gran. Segons aquest, és una gran marca que necessita una reforma, que no trenqui amb el model de negoci, per tornar a guanyar la confiança dels clients.

També destaca que el model de negoci del sector minorista és un bon lloc on invertir. Els models d’èxit són fàcils de replicar mitjançant l’expansió de botigues. El clar exemple d’aquestes qualitats és que els grans milionaris internacionals han sorgit de les cadenes de botigues. El gestor cita Sam Walton de Walmart, el suec Ingvar Kamprad de Ikea i l’espanyol Amancio Ortega de Inditex.

El hedge fund Pershing Square Capital es caracteritza per tenir una diversificació concentrada en menys de deu empreses. Entre aquestes hi figuren noms com Procter and Gamble o Canadian Pacific. La major part estan controlades, amb més o menys influència, pel mateix fons. Posicions incòmodes que no sempre agraden a tots els socis.

Copyright © 2014. Created by Meks. Powered by WordPress.