Els cinc trucs d’Elon Musk per patrocinar Tesla Motors

Elon Musk té un munt de bones notícies per explicar. Almenys cinc novetats sobre Tesla Motors, l’empresa que dirigeix. Ho ha promès en diversos comunicats i ja n’ha explicat dues. La primera va fer saltar la cotització de les accions de la companyia automobilística. La segona ha escurçat distàncies entre el preu dels vehicles i la cartera dels seus fans. El també fundador de PayPal i SpaceX està utilitzant tots els instruments possibles perquè tothom estigui en estat d’alerta.

Sembla que l’equip de Tesla Motors està ansiós per demostrar alguna cosa. Encara falten dies per la presentació de resultats del primer trimestre, que es realitzarà el 6 de maig. No obstant, el dilluns la pàgina web de la companyia ja hi havia disponible una primera nota de premsa relacionada amb els números de l’empresa. Entre gener i març han venut 4.750 cotxes. El doble de vehicles que l’últim trimestre del 2012. No només ha sigut un bona notícia, sinó que ha semblat una bufetada a les estimacions dels analistes, que es limitaven a 4.000 cotxes.

Ningú confiava en el fabricant de vehicles elèctrics. Jo tampoc.

La reacció a la borsa va ser traduïda amb un increment de 15% del preu de les accions. Era una alenada d’aire fresc als diversos dubtes del mercat. Tot i així, no era la única bona nova. Elon Musk guardava més regals sota la capa. El dimarts, 2 d’abril, Tesla Motors va anunciar la introducció d’un nou sistema de finançament pel Model S, que va qualificar de “revolucionari”. Un client potencial podrà adquirir el cotxe més cool del mercat desemborsant només el 10% de la totalitat. La resta és podrà pagar mitjançant un préstec facilitat per Wells Fargo o US Bank. Com si es tractés d’un leasing, després de 36 mesos el client podrà retornar el producte. El punt fort del contracte és que Tesla Motors comprarà al client el cotxe usat pel seu valor residual.

L’increment de vendes i un nou pla de finançament són unes grans notícies per un projecte que necessita tota la credibilitat possible. Tesla Motors és un actor emergent en el sector de l’automòbil i encara li falta molt recorregut per seguir. Tot i així, ja se l’ha etiquetat com un dels abanderats de la transició de l’energia fòssil. Amb cotxes d’alta gamma que oscil·len entre els 60.000 i 100.000 dòlars, l’empresa ha guanyat adeptes amb els pas del temps. Tot i que les noves notícies estan clarament relacionades amb l’increment de la demanda, sense desprestigiar la qualitat del producte, els analistes, els inversors i fins i tot els proveïdors, encara no tracten la nova empresa del motor amb el respecte que es mereix.

El mateix Musk va demostrar un ventall d’anècdotes, relacionades amb la fase de desenvolupament del seu projecte, a la conference call sobre els resultats de l’any 2012. Segons aquest i altres executius de la directiva, la manufactura del producte final ha tingut múltiples dificultats degut a la dèbil posició de Tesla en el sector. El cost del transport de components ha allargat els dies d’espera. Els clients tarden entre 6 i 8 mesos per estrenar el cotxe. Per l’altra banda, els proveïdors s’aprofiten de la seva posició de força per controlar la producció i els preus. Alguns subministrador actuen condicionats per la falta d’informació, o les males estimacions. Un exemple, la proveïdora d’anàlisi IHS va facilitar l’any passat unes estimacions errònies relacionades amb les vendes. Segons aquesta Tesla Motors entregaria 1.500 cotxes durant l’any 2012. En realitat, van arribar als 20.000 vehicles venuts.

El New York Times també ha sigut un rival important en la batalla per llençar un bon producte. L’articulista especialitzat en automòbils, John M. Broder, es va quedar sense bateria durant la prova del Model S. La bateria del cotxe no va aguantar fins la següent estació de subministrament elèctric, SuperCharge. L’escriptor del diari va completar algunes parts de la ruta planificada amb grua. Òbviament, la crítica no va ser bona i la fotografia de la portada anava acompanyada del cotxe de prova i el d’assistència. Això va encendre un seguit d’enfrontaments entre editors i representants de la marca, sobre la qualitat del producte.

Tesla Motors és una empresa en fase de creixement que està passant per un moment interessant, el de generar confiança. Falten tres notes de premsa perquè es completi la seqüència de promeses d’Elon Musk. Una estarà relacionada amb la xarxa SuperCharge, que ha donat tants conflictes als conductors. Aquesta comptarà amb un total de 90 estacions als Estats Units l’any 2013. La resta d’anuncis planificats són un incògnita. Tot i així, ben segur que serà la informació necessària perquè qualsevol client potencial no temi la possibilitat de quedar-se tirat a la carretera.

 

3 Comments

Leave a comment

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Copyright © 2014. Created by Meks. Powered by WordPress.