Un hedge fund es beneficia de l’estafa de Bernard Madoff

No tots els inversors s’han acabat enganxat els dits amb l’estafa piramidal de Bernard Madoff. El fons d’inversions de Seth Klarman, Baupost Group, es va aprofitar de la mala gestió de la crisi dels clients estafats, per obtenir beneficis extraordinaris.

Segons la revista Forbes, Baupost Group obtindria un rendiment d’un 116% d’una inversió ens els drets de liquidació de l’empresa de Madoff.

L’artífex de la operació va ser James Mooney, soci de Klarman, qui des de l’any 2010 seguia el procés de desmantellament de l’empresa de Madoff.

L’objectiu d’un procés de liquidació es aconseguir exprimir al màxim tot el patrimoni de la companyia, per aconseguir l’efectiu necessari (el cash) per tornar-lo als creditors, treballadors, proveïdors… En aquesta situació, al tractar-se d’una societat de inversions, els principals afectats eren els seus propis partícips.

L’encarregat de l’administració de la liquidació de béns era Irving Picard, qui havia de reunir els recursos necessaris per retornar el capital invertit als antics inversors. Entre els actius susceptibles de convertir-se en efectiu disponible hi havia la inversió de Barbara Picower.

Picower, era vídua de Jeffry Picower, qui va morir el 25 d’octubre de 2009 d’un atac de cor a la piscina de la seva casa de Palm Beach.

Jeffry Picower va formar part de la llista d’inversors de la societat de Madoff durant molts anys. Després d’obtenir rendiments extraordinaris que superaven el 900%, Picower va reemborsar més de 7.200 milions de dòlars el mes de juny de 2009. Casualment, uns dies abans que es destapés la veritat sobre l’estafa piramidal i Bernard Madoff fos arrestat.

Al·legant una possible cooperació entre Bernard Madoff i Jeffry Picower, l’administrador Irving Picard esperava recuperar una quantitat substanciosa de la família del difunt, a través d’un procés judicial. Aquests diners se sumarien als actius del procés de liquidació.

   
La inversió extraordinària de Baupost Group

En aquest escenari James Mooney, a través de Baupost Group, va entrar en escena. El soci de Klarman, va descobrir que aquesta situació conduïa a una possible inversió, amb una relació benefici-risc especialment alta, pensada per a “professionals sofisticats”.

A tots els partícips de la societat de Madoff, que no van poder reemborsar el seu capital a temps, la seva participació es va transformar en drets de la societat en procés de liquidació. La intenció bàsica de qualsevol propietari d’aquests drets era recuperar una part dels diners invertits; ni es plantejaven fer-hi benefici.

Els drets de liquidació cotitzaven en un mercat secundari i les expectatives eren prou dolentes com perquè es cotitzessin a preus mínims.

Mooney jugava amb la carta del possible retorn de més de 7.000 milions de dòlars de la família Picower, amb els que ningú comptava. El més complicat de la operació era aconseguir trobar la víctima, amb una inversió considerable, a qui comprar aquests drets.

Kenneth Krys era la persona perfecta i estava ansiós per trobar un comprador.

Fairfield Sentry, estafats per Madoff

Krys actuava en qualitat de representant de Fairfield Sentry, la institució que acumulava la participació més important del fons de Bernard Madoff. El gestor de Fairfield considerava que mai recuperaria el valor dels 230 milions de dòlars, acumulats amb forma de drets, i per aquest motiu va oferir precipitadament els títols per un 32,125% del seu valor nominal. Baupost Group va pagar per ells 74 milions de dòlars.

El momentum de James Mooney va ser tan encertat que la resolució sobre el cas Picower es va fer tres dies després de tancar l’operació amb Kenneth Krys. Els jutges van acceptar que Jeffry Picower estigués al cas de l’estafa piramidal i van obligar a la seva família tornar 5.000 milions de dòlars, dels 7.200 milions que va reemborsar el difunt originalment.

Aquesta notícia va repercutir directament en el valor total dels actius i en dels drets de liquidació, que van augmentar fins els 60 cèntims. La inversió inicial de James Mooney de 74 milions de dòlars ara ja valia més de 160 milions i representava un increment d’un 116%.

Mentre que l’equip del hedge fund es felicitava per aquesta operació, a l’altra banda de la transacció Kenneth Krys no va acceptar el tracte. El gestor va denunciar als jutjats de Manhattan a Baupost Group, per haver-se aprofitat de la seva situació.

Evidentment que s’havien aprofitat d’ells. Els responsables del fons de inversió havien utilitzat els seus coneixements d’aquest tipus de situacions per comprar un “actiu tòxic” a venedors desesperats per desfer-se’n. Quan la situació va millorar, a Krys se li va despertar el remordiment del mal venedor.

 

This post is also available in: Castellà

4 Comments

Leave a comment

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Copyright © 2014. Created by Meks. Powered by WordPress.