Deconstrucció de la presentació de Bill Ackman sobre Herbalife

Els hedge funds ataquen a Herbalife

La reacció no es va fer esperar i les accions de Herbalife van caure més d’un 30%, després que William Ackman presentés un PowerPoint titulat “Who wants to be a millionaire” amb 334 diapositives que servien per acusar a l’empresa d’estafa internacional.

Herbalife, segons l’anàlisi financer del fundador del hedge fund Pershing Square Capital, és una organització piramidal pensada per enganyar a consumidors i els seus distribuïdors.

No és el primer en plantejar-ho públicament. Abans d’aquesta acusació, el passat 18 de desembre de 2012, l’inversor David Einhorn ja havia presentat els primer dubtes, a principis de maig en una presentació de resultats. En el torn de precs i preguntes d’una conference call Einhorn, gestor de Greenlight Capital, va demanar“[…] quin percentatge de productes es venen als consumidors que no són distribuïdors?”.

El president de la companyia Desmond Walsh va deixar la pregunta sense resposta, i va començar la tragèdia a la borsa.

Quin és el negoci de Herbalife?

El producte estrella de Herbalife es diu “Formula 1” i serveix per aprimar-se. Però aquest no és el secret del model de negoci de la multinacional, ho és el seu model de distribució.

Aquesta companyia és una de les abanderades del conegut “màrqueting multi-nivell”; la companyia utilitza una xarxa de distribuïdors independents – emprenedors –  que representen la marca a més de 80 països. A part de la Xina, on es ven el producte directament al públic, a la resta del món només es poden trobar productes Herbalife a través de venedors directes o en els Clubs de Nutrició, gestionats pels mateixos distribuïdors.

Com les marques Avon o Tupperware, Herbalife busca activament distribuïdors potencials. La proposta és atractiva per algú que vulgui muntar la seva pròpia empresa. L’empresa ofereix les bases d’un negoci independent, complementari a una feina estable que, tal com prometen, els pot arribar a convertir en milionaris.

Un membre de la família Herbalife té accés a descomptes pels productes nutricionals que ven la companyia, cobra pel conjunt de vendes de productes. Però els beneficis extraordinaris els obtindrà per “fitxar” a nous venedors. El més important és apadrinar a nous membres, liderar equips de persones i cobrar comissions per les vendes que aquests facin.

La teoria de l’estafa

La organització que regula el comerç als Estats Units, la Federal Trade Commission, classifica com estafa piramidal aquellas empresas que construeix una estructura piramidal d’ingressos. Si l’objectiu de la companyia és, per sobre de tot, reclutar a distribuïdors, és aleshores un delicte.

Aquesta descripció dóna sentit als dubtes que tenia David Einhorn a la presentació de resultats.

Comparació del preu dels productes Herbalife

Comparació del preu dels productes Herbalife amb els dels altres fabricants

L’anàlisi financer de William Ackman gira també al voltant de la qüestió sobre d’on provenen els beneficis. Segons la seva tesi, els esforços de Herbalife es concentren en vendre la imatge d’una oportunitat de negoci, mentre que descuida les qualitats dels seus productes. Segons Ackman, la multinacional gasta menys de dos milions de dòlars anuals en investigació i només té una patent pròpia!

Malgrat les recomanacions d’alguns experts, pagats per la mateixa companyia, marques com el “Formula 1” no tenen cap tret diferencial. En canvi, són els aliments nutricionals més cars del mercat comparats amb les mateixes tipus de solucions ofertes pels laboratoris Abbott o la holandesa Unilever.

Per què els clients haurien de pagar més, per quedar-se amb menys?

Perquè els clients són distribuïdors i perquè compren un kit inicial per formar part de la família Herbalife. El que és un misteri és com ho registra la companyia a la seva comptabilitat, si com una venda o com inventaris cedits.

A través de la presentació, Ackman confirma que la majoria de membres es queden en el primer esglaó de l’oportunitat de negoci. Són incapaços de reclutar desconeguts, i molt menys amics i família, i l’inventari inicial es queda a l’armari de la cuina de casa. Aquestes víctimes, que als Estats Units es concentren entre la comunitat llatinoamericana, són els que alimenten la punta privilegiada de la piràmide.

William Ackman, qui també va anunciar una venda en descobert de les accions de la multinacional, aposta durament perquè deixi d’enganyar als consumidors, a les comunitats més desafavorides, i literalment desaparegui del mapa.

This post is also available in: Castellà

Copyright © 2014. Created by Meks. Powered by WordPress.