D.E. Master Blenders: Nespresso ja té competència

D.E. Master Blenders 1753 s’ha incorporat a la borsa, amb el nom més pressumputós del parquet. Amb aquesta operació, Sara Lee posa en valor la seva divisió de cafè, que competeix directament amb la marca Nespresso de Nestlé. Es tracta d’un nou pas en el desmembrament del conglomerat que representava tot Sara Lee. En els últims anys ha abandonat una llarga llista de productes, dins del marc d’un gran pla de reestructuració, que abarcaven des de la higiene personal fins a la marca Tupperware.

Si per un inversor és complicat entendre tots els segments de Sara Lee, dirigir-los representava tot un repte. A les reunions de promoció de patates les seguien plans de marketing per a desodorants o processos industrials sobre cafè. A la llarga, ser multidisciplinar no surt a compte. Per això, a la borsa, els processos d’spin-off són vistos com una opció de potenciar el valor d’una divisió. Amb la focalització en un únic catàleg, o mercat, els diretius poden prendre decisions específiques. I, per altra banda, els inversors tenen una imatge molt més nítida de l’empresa on estan invertint.

   
D.E. Master Blenders, el negoci cafeter de Sara Lee

D.E. Master Blenders ha sigut fins ara el segment de begudes internacionals de l’empresa nord-americana. La composen marques tant conegudes com Marcilla, Hornimans o la cafetera en càpsula; Senseo. El negoci més potent del que quedava de Sara Lee, aportant un 40% de les vendes de tot el conglomerat i un creixement anual de 24% en actius.

Per desfer-se d’aquesta “meravella”, els gestors de Sara Lee es van empescar un moviment corporatiu tant interessant com complicat per convertir a l’accionista en propietari de les dues empreses: primer van repartir accions de CoffeeCo entre tots els propietaris de Sara Lee. Les accions d’aquesta última la van convertir en Hillshire Brands mitjançant un split invers de 1 a 5.

Per cada cinc accions de Sara Lee, s’obtenia una acció de Hillshire Brands.

Finalment, CoffeeCo, es va fusionar amb l’empresa que ja havia donat d’alta en el mercat holandès, denominada D.E. Master Blenders 1753 – nom recuperat de l’empresa original, i fundada el 1753, que ja havia cotitzat al parquet dels països baixos fa més de 30 anys. L’accionista va travessar l’atlàntic d’Estats Units a Holanda en un obrir i tancar d’ulls.

Entendre el quid de la combinatòria no crec que sigui el punt fort per invertir en tès i cafès. Hi ha punts forts molt més interessants::

–          Principi de qualsevol spin-off: el valor de la nova empresa no l’entén el mercat, molts gestors es desfan de les posicions perquè no té les mateixes característiques que l’empresa original (sigui la dimensió, l’objectiu, la nacionalitat…), i el seu preu està infravalorat.

–          Quan parlo de competència de la Nespresso ho dic seriosament. No per la màquina Senseo, sinó pel concepte de venda: les càpsules. Han adoptat a la perfecció el model inventat per la Gillette i perfeccionat per la Nestlé en el món del cafè. A través de la marca L’aRôme Espresso, s’han posat a l’altura de Nestlé amb l’avantatge que és una marca molt més barata, igual d’adaptable a qualsevol màquina, i que es pot comprar a qualsevol supermercat.

Punts febles:

–          Qualsevol informació rebuda fins ara de la companyia s’ha d’extrapolar a una empresa individual. Per desgràcia, fins ara només coneixíem D.E. en companyia de moltes altres divisions de menjar o begudes.

–          L’economia europea, en tot el seu conjunt, viu moment difícils. I si als americans això els preocupa i els obliga a abandonar les posicions comprades en el vell continent, potser a nosaltres també ens hauria de preocupar.

Un cop dit això només vull aclarir que els punts forts me’ls sabia de memòria, els punts febles els he reflexionat i no tenia pensat llistar-los. Considero que sóc molt optimista amb aquesta nova empresa del mercat holandès, i potser aquesta eufòria i ganes de veure’n el comportament en el mercat és el punt més feble de tots.

Intentaré calmar-me, prepararé un tè calent, i reflexionaré sobre el tema.

 

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Copyright © 2014. Created by Meks. Powered by WordPress.