Yahoo! Els hedge funds volen guerra

Yahoo! Recorda els antics vestigis de Internet de la primera era; quan els negocis tenien l’èxit assegurat només per entrar el sector de les noves tecnologies. Després d’anys de sequera, dubtes i un llarg escepticisme, la plataforma que un dia va il•luminar molts inversors intenta sobreviure entre gegants de nova generació.

Plataforma discreta, amb un producte – un portal – molt madur, s’ha vist superat per veritables “supervendes” de la recerca o plataformes més innovadores que li han passat la mà per la cara, per expressar-ho d’alguna forma. Tot i així, continua recollint l’atenció dels inversors. Alguns que creuen en les possibilitats de la marca i altres en la gran diversificació de les seves fonts d’ingressos. Alguns inversors són individuals, alguns passius, i altres com ThirdPoint són molt persistents.

ThirdPoint és un hedge fund, o fons d’inversió lliure, dirigit per Dan Loeb i públicament interessat en Yahoo!

Encara que la inversió del hedge fund va tenir inicialment funcions especulatives, la transformació a inversor rellevant és va fer efectiva mesos més tard quan va adquirir més del 3% del patrimoni de la plataforma virtual, i va passar a convertir-se en un hedge fund intervencionista i actiu en la gestió de l’empresa.

Actualment, Yahoo! destaca per ser una empresa amb un negoci que ja no interessa: el dels portals de Internet (correu, notícies… un negoci tant poc imponent com el que va acabar sent Terra fa uns anys a Espanya). No obstant, i en contra de tots els pronòstics, cada trimestre sorprèn al mercat amb més beneficis.

Què pot fer que un desastre aparent sempre tingui alguna cosa que oferir?

A través dels informes que dirigeix ThirdPoint a la seva clientela es poden entendre els punts forts de l’empresa. Per entendre els punts febles només és necessari llegir les notícies.

La gerència ha fet els possibles per presentar un bon marge de resultats, tot i que les vendes del negoci disminuïssin any rere any. Per aconseguir-ho han reduït els costos a la mínima expressió: a través d’aliances bastant interessants – el motor de recerca és una conjunció amb Microsoft – i aplicant una reducció de plantilla sense escrúpols.

Els punts forts, per altra banda, es troben fora de l’empresa i de la geografia nord-americana. Un és la divisió de Yahoo! Japan, l’altre és la participació en una empresa asiàtica que aglutina tot el sector majorista virtual, i que a més, no para de créixer: Alibaba.com.

A nivell teòric, per ThirdPoint, la gerència d’aquesta empresa no té cap estratègia, deixen passar totes les oportunitats que tenen a les mans, i només hi ha una idea: la que es va inventar fa quasi vint anys. Creuen que han de començar a introduir una estratègia multimèdia, obrir-se a la televisió per internet i buscar una forma de fer negoci amb les participacions que no controlen.

A nivell pràctic, l’activisme de Dan Loeb i els seus va començar intentant introduir-se ell mateix i tres especialistes en mitjans multimèdia – Jeff Zucker, Michael J.Wolf i Harry Wilson -, en el consell administratiu. La petició va ser denegada pel consell vigent, al•legant la falta de coneixements i experiència en el sector dels candidats.

La resposta no va ser ben acceptada per ThirdPoint i des de llavors les propostes s’han convertit en atacs des de qualsevol àmbit: intervencions a televisió, cartes publicades a l’organisme regulador (la SEC), missatges de Twitter o la creació específica d’una pàgina web per a l’inversor insatisfet de Yahoo!

La última aparició, i més sonada, ha sigut l’atac directe al director general. Per fer-ho han exposat públicament els errors en el currículum del director Scott Thompson on certificava una diplomatura en comptabilitat i informàtica, quan en realitat segons l’expedient del col.legi de Stonehill només era una diplomatura en comptabilitat. Posant així en dubte les qualitats dels gestors, el consell administratiu, i tota persona rellevant en el comandament de Yahoo!

L’objectiu de ThirdPoint és clar: controlar l’empresa i imposar el seu “saber fer”. Sigui per les bones o per les dolentes.

Considero que més que una estratègia, un enfrontament, o una inversió, Yahoo! ha passat a convertir-se en un culebrón i dels bons. Ningú sap com s’acabarà, però si la perseverança de Dan Loeb per entrar en el consell és tant eficaç com per obtenir beneficis, considero que més val donar-li una mica de confiança.

Copyright © 2014. Created by Meks. Powered by WordPress.