L’efecte iPad

Amb la religiosa publicitat, contínua i constant, que fa Apple dels seus productes – no per televisió, sinó per milers de mitjans impercebtibles que el consumidor no veu, però nota en les entranyes més profundes -, aquesta setmana ens han omplert de missatges promocionals de la seva nova tableta.

L’associació d’Apple amb la borsa és automàtica: l’empresa bandera de l’economia nord-americana. Cotitza a borsa, el seu model s’ensenya en escoles de negoci, i sembla que els seus beneficis no tenen aturador. Als anys 80 passava el mateix amb Kodak….

A nivell analític, Apple no deixa de ser un gegant interessant que ha doblat en expectatives, i també en la cotització borsària. Per això la meva opinió, tot i que ja la vaig fer en el seu moment, és que Apple és un valor segur en qualsevol cartera de valors.

Punts forts: Empresa de moda, i ven moltíssim.

Punts febles: Forta canabalització dels seus propis productes. Cada producte és millor que l’anterior, per aquest motiu els clients es traslladen d’un producte a l’altre, deixant fortes inversions en innovació en obsoletes o quasi caducades.

A nivell pràctic (i històric): és impossible posar en pràctica un creixement elevat durant deu anys seguits. Per això, Apple té unes accions segures, però no per això tindran una forta rendibilitat infinita. Ni el creixement que ha tingut fins ara serà els dels pròxims vint anys. Per això el símil anterior amb Kodak, una empresa de fort creixement gràcies als avenços en la química aplicada a la fotografia dels anys 80. Ara mateix, aquesta mateixa empresa està en situació de suspensió de pagaments.

I per acabar: Apple ara no està fent una gran revolució. L’iPhone si va revolucionar la telefonia però no va ser tant important com la implantació dels ordinadors. L’iPad potser revolucionarà el segment de “tablets”, però no es canviaran models de negoci ni formes de comunicació per poder llegir llibres al metro en format electrònic.

Copyright © 2014. Created by Meks. Powered by WordPress.