L’efecte iPad

Amb la religiosa publicitat, contínua i constant, que fa Apple dels seus productes – no per televisió, sinó per milers de mitjans impercebtibles que el consumidor no veu, però nota en les entranyes més profundes -, aquesta setmana ens han omplert de missatges promocionals de la seva nova tableta.

L’associació d’Apple amb la borsa és automàtica: l’empresa bandera de l’economia nord-americana. Cotitza a borsa, el seu model s’ensenya en escoles de negoci, i sembla que els seus beneficis no tenen aturador. Als anys 80 passava el mateix amb Kodak….

A nivell analític, Apple no deixa de ser un gegant interessant que ha doblat en expectatives, i també en la cotització borsària. Per això la meva opinió, tot i que ja la vaig fer en el seu moment, és que Apple és un valor segur en qualsevol cartera de valors.

Punts forts: Empresa de moda, i ven moltíssim.

Punts febles: Forta canabalització dels seus propis productes. Cada producte és millor que l’anterior, per aquest motiu els clients es traslladen d’un producte a l’altre, deixant fortes inversions en innovació en obsoletes o quasi caducades.

A nivell pràctic (i històric): és impossible posar en pràctica un creixement elevat durant deu anys seguits. Per això, Apple té unes accions segures, però no per això tindran una forta rendibilitat infinita. Ni el creixement que ha tingut fins ara serà els dels pròxims vint anys. Per això el símil anterior amb Kodak, una empresa de fort creixement gràcies als avenços en la química aplicada a la fotografia dels anys 80. Ara mateix, aquesta mateixa empresa està en situació de suspensió de pagaments.

I per acabar: Apple ara no està fent una gran revolució. L’iPhone si va revolucionar la telefonia però no va ser tant important com la implantació dels ordinadors. L’iPad potser revolucionarà el segment de “tablets”, però no es canviaran models de negoci ni formes de comunicació per poder llegir llibres al metro en format electrònic.

   

3 Comments

Leave a comment
 • El cert es que divendres vaig pensar de entrar curt en aquest valor, donat que sembla no poder superar máxims histórics que va marcar fa uns dies.
  Com bé dius tant l’iphone4S com ara l’ipad no aporten grans novetats, o si més no, s’esperaba més (pantalla completa, millor camera, disseny diferent..)
  El que pasa es que anar contra tendencia es difícil, i al final no vaig entrar, tot i que un stop ajustat a 551 per exemple no aporta molt risc.
  Veurem, com es comporta. Té un pes molt gran dins el Nasdaq100, per tant si l’index tecnológic puja pot ser que trenqui máxims, pel contrari, pot tenir un important tram a la baixa.

  • Hola Roger!
   La meva opinió és no invertir en aquest valor, però no per això m’hi posaria en contra!

   A nivell tècnic no veig indicadors que m’indiquin la baixada. Adjunto el gràfic amb quatre variables que he cregut convenients: http://themoneyglory.com/wp-content/uploads/2012/03/AAPL_09032012.png

   (fa dies que no faig anàlisis tècnic, se m’hauran de perdonar alguns errors – en concret, els dies aplicats als indicadors)

   A nivell fonamental trobo que Apple és una empresa prou complexa i amb masses variables com per fer-ne un estudi amb cara i ulls.
   En quants productes està ficada? De quins se’n generen grans beneficis i de quins pèrdues? Quin palanquejament financer tindran les inversions en I+D actual?

   El més senzill és creure que mentre estigui de moda continuarà la pujada de la seva cotització. Però, per si les mosques, si ha de baixar, millor no estar-hi invertit! 😉

 • L’últim parágraf defineix un del motius que em va fer pensar no entrar. I es que, amb l’iphone4S tothom va quedar defraudat (mateix disseny i poca innovació) però al final un éxit de vendes. M’imagino que amb l’Ipad passarà igual, de fet, jo mateix es possible que compri un. Tinc un iphone4 estic content, tot i que no el cambiaré si no veig una gran evolució.

Escriu un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Copyright © 2014. Created by Meks. Powered by WordPress.