L’operació de l’any: Green Mountain Coffee

El 17 d’octubre del 2011 David Einhorn va presentar la seva nova idea, en el context del Value Investing Congress de Nova York. El gestor del hedge fund Greenlight Capital va tornar a qüestionar les dades financeres d’una empresa cotitzada nord americana. Aquesta vegada, li va tocar el torn a la companyia torradora de cafè; Green Mountain Coffee. Durant la conferència, el mercat va reaccionar i les accions de l’empresa van baixar un 13%.

Green Mountain Coffee és una empresa del sector del cafè, amb més de 3.000 milions d’actius. Està dividida en dos segments principals; distribució de cafè i comercialització de màquines espresso, amb la marca Keurig. També té una divisió dirigida al mercat canadenc. Green Mountain Coffee utilitza el mateix model de distribució que la filial de la Nestlé, Nespresso. Basat en el mateix model de vendes que el de les fulles d’afeitar, la rendibilitat del producte no es troba en la distribució de la cafetera, sinó en venda posterior de les càpsules de cafè, de diferents sabors.

L’aposta baixista de Greenlight Capital es basa, principalment, en una gran diferència de pronòstics. Els directius de l’empresa, fins el mes d’octubre, pronosticaven un creixement del seu mercat fins a uns límits insospitats. Per confirmar-ho, van inflar estimacions en presentacions i documents dirigits al públic. Van sobreestimar el número potencial de llars que podien comprar màquines i podien beure cafè. Van llistar uns ingressos, pels pròxims anys, que no tenien res a veure amb la realitat. De fet, Green Mountain Coffee va posar la mel a la boca dels inversors, a través de la paraula que més agrada sentir a Wall Street: “Creixement”.

David Einhorn és conegut per les seves apostes baixistes a la borsa. Allied Capital va ser una de les primeres empreses objectiu d’aquest inversor. El seguiment de la inversió el va recopilar en el llibre Fooling some of the people all of the time.

La inversió baixista és la opció més delicada en el món financer. Als executius de les empreses els hi agraden els pilotes, no els crítics. Posar en qüestió tot un esquema és entès com un atac directe a la gestió i als gestors. Els baixistes es posen en contra de l’statu quo i per aquest motiu, és la decisió més valenta de totes. Encara que això no significa que aquest tipus d’analistes hagin de tenir sempre la raó.

A l’informe adjunt hi ha el conjunt de diapositives que va presentar el gestor per defensar la seva idea. És brillant, original i realitzat amb profunditat analítica. Per aquest motiu considero que és la millor idea de l’any 2011.

This post is also available in: Castellà

Copyright © 2014. Created by Meks. Powered by WordPress.