David Einhorn ataca a Green Mountain Coffee

El 17 d’octubre del 2011 David Einhorn va presentar la seva nova idea, en el context del Value Investing Congress de Nova York. El gestor del hedge fund Greenlight Capital va tornar a qüestionar les dades financeres d’una empresa cotitzada nord americana. Aquesta vegada, li va tocar el torn a la companyia torradora de cafè; Green Mountain Coffee. Durant la conferència, el mercat va reaccionar i les accions de l’empresa van baixar un 13%.

Green Mountain Coffee és una empresa del sector del cafè, amb més de 3.000 milions d’actius. Està dividida en dos segments principals; distribució de cafè i comercialització de màquines espresso, amb la marca Keurig. També té una divisió dirigida al mercat canadenc. Green Mountain Coffee utilitza el mateix model de distribució que la filial de la Nestlé, Nespresso. Basat en el mateix model de vendes que el de les fulles d’afeitar, la rendibilitat del producte no es troba en la distribució de la cafetera, sinó en venda posterior de les càpsules de cafè, de diferents sabors.

L’aposta baixista de Greenlight Capital es basa, principalment, en una gran diferència de pronòstics. Els directius de l’empresa, fins el mes d’octubre, pronosticaven un creixement del seu mercat fins a uns límits insospitats. Per confirmar-ho, van inflar estimacions en presentacions i documents dirigits al públic. Van sobreestimar el número potencial de llars que podien comprar màquines i podien beure cafè. Van llistar uns ingressos, pels pròxims anys, que no tenien res a veure amb la realitat. De fet, Green Mountain Coffee va posar la mel a la boca dels inversors, a través de la paraula que més agrada sentir a Wall Street: “Creixement”.

David Einhorn és conegut per les seves apostes baixistes a la borsa. Allied Capital va ser una de les primeres empreses objectiu d’aquest inversor. El seguiment de la inversió el va recopilar en el llibre “Fooling some of the people all of the time”.

La inversió baixista és la opció més delicada en el món financer. Als executius de les empreses els hi agraden els pilotes, no els crítics. Posar en qüestió tot un esquema és entès com un atac directe a la gestió i als gestors. Els baixistes es posen en contra de l’statu quo i per aquest motiu, és la decisió més valenta de totes. Encara que això no significa que aquest tipus d’analistes hagin de tenir sempre la raó.

A l’informe adjunt hi ha el conjunt de diapositives que va presentar el gestor per defensar la seva idea. És brillant, original i realitzat amb profunditat analítica. Per aquest motiu considero que és la millor idea de l’any 2011.

 

This post is also available in: Castellà

7 Comments

Leave a comment
 • Bona operació.
  Nomes dues puntualitzacions.

  1.Per anàlisis tècnica va deixar de ser alcista el mateix dia que comunica la seva posició curta,el 17 d’octubre,quan va perdre el suport mes rellevant a la zona de 83$.

  Veure gràfic:

  http://www.chartupload.com/viewer.php?file=06764810287813929460.jpg

  2.Qualsevol broker espanyol permet les posicions curtes i cal entendre que no es tan fàcil com es comenta sovint.Per una posició curta cal dipositar unes garanties que et demana el broker i en el cas que la cotització puji i et vagi en contra les pèrdues també s’han d’assumir igual que una posició llarga o alcista.

  Bon any.

  • Hola Antoni,

   no només et dono tota la raó del món, sinó que és cert que si hagués observat una mica més amb calma la gràfica, m’hauria adonat que precisament ja no era un valor a l’alça com vaig escriure en el post. A més, tal com es demostra i tu dius, va perdre el suport amb la presentació del 17 d’octubre.

   Modificaré l’article sobre aquests detalls quan tingui un ratet….

   Per altra banda, no sabia que els intermediaris espanyols assumien el risc de permetre operacions curtes d’accions entre els seus clients. Conec la la teoria – de llibre – d’aquesta operativa, però gens la pràctica. Gràcies per l’ampliació del tema.

   Molt bona entrada d’any, i moltes gràcies pel comentari!!

 • Apa! Quina sorpresa!

  Acabo de descobrir el teu blog. No sabia que et dedicaves a la divulgació financera, Joan. Collonut!

  Ja saps que jo desconfio molt de tot plegat, però de totes maneres seguiré amb interés els teus apunts, que sembla que estan a l’abast dels no-iniciats. M’anirà bé per posar-me al dia de les últimes trapelleries especulatives 😉

  T’he afegit al meu blogroll. Entre tants revolucionaris no hi encaixes gaire bé, però benvinguda sigui la novetat 🙂

  Pau.

  • Senyor Pau! M’encanta que ens haguem retrobat virtualment!

   Tot bé? Jo el teu blog ja el tenia conegut, però veig que sóc prou tímid (o voyeur) com per mirar i no dir res…. 😛

   Ja has vist que ara em dedico a l’escriptura financera – no professionalment, però si que hi perdo unes quantes hores.

   Si que sé que toco un tema complicat, que té molts adeptes però també una gran multitud que en desconfia o hi està en contra. Jo intento ser al màxim d’explicatiu, no per transmetre una opinió, sinó per poder entendre com funcionen les coses. O com crec, que realment funcionen algunes coses…..

   Tot i així, espero que encara que sigui per escriure sobre les injustícies, el medi ambient, les discriminacions, o els moviments especulatius dels grans bancs, continuem tots dos endavant amb els projectes iniciats 😉

   Molt bona entrada d’any i seguim en contacte!

   (per cert, ja sabem que t’agrada venir d’incògnit, però algun dia que visitis la plana, ens pots fer un truc, eh!)

 • […] de hierro no han bajado sin problemas “. Es la forma de explicar que la inversión en Green Mountain Coffee, Apple y el mercado del hierro, no han funcionado como hubieran querido. Tampoco han tenido éxito […]

 • […] SodaStream International comercialitza sistemes de carbonatació domèstics. L’aparell bàsic i els injectors de diòxid de carboni, que es poden reutilitzar. Els usuaris gasifiquen l’aigua de l’aixeta en ampolles que s’adapten al dispositiu i posteriorment afegeixen els sabors que SodaStream, o els seus associats, comercialitzen. El negoci està basat en el model de les fulles d’afaitar, com el que fa Nestlé amb la Nespresso o Green Mountain Coffee amb els dispositius Keurig. […]

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Copyright © 2014. Created by Meks. Powered by WordPress.